Del 1: Det klimatproblematiska riset och alternativen

27 min

Bagageutrymmet på bilen är packat. Slipade knivar, kastruller och olivolja. Vi är redo! Nu är det dags att hämta hem råvaran... Vi är på jakt efter alternativen - det som försvann i lågprisjakten när den industriella matproduktionen tog över. Klimatutsläpp, kemikalier och djur som reducerats till produktionsenheter i en industri. Hur blev det så? Och vad kan man egentligen äta om man inte vill ha det på det viset? I tre program letar jag efter nya vägar för våra matvanor. Med mig har jag kocken Maximillian Lundin som står för själva smakupplevelserna i programmen. I del 1 bjuds det på klimatsmart "dinkelotto" tillagad alldeles intill dinkelfältet. Receptet hittar du här längre ned på sidan. 1 kilo ris beräknas generera ungefär 20 gånger större klimatpåverkande utsläpp än 1 kilo potatis. Här kan se hur stor klimatpåverkan en rad olika matvaror har. Vill du veta mer om den globala matproduktionen kan du spana in Vi hörs! // Malin. Malin Olofsson på twitter: LYSSNA PÅ Tack för maten del 1

Maximillians ”Dinkelotto”

Recept 4 personer. Tillagningstid 20 minuter.

1 liter vatten
1,5 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
400 g polerat dinkelkorn
100 g surkål
250 g cocktailtomat
1 litet knippe dill
1 litet knippe basilika
1 litet knippe persilja
1 bit parmesan efter tycke
1 dl rostade solrosfrö
Havssalt
Svartpeppar

Koka upp 1 liter vatten.

Skölj dinkelkornen i kallt vatten, sila av.

Hacka surkålen och vitlöken grovt.

Värm upp en kastrull, tillsätt 0,5 dl olja och dinkelkorn och 1 tsk salt.

Rör om tills kornen är så pass varma att de inte går att hålla i.

Tillsätt surkålen och vitlöken och 1/3 cirka av det kokande vattnet.

Sänk värmen till medelvärme. Rör om då och då.

När det kokat torrt, tillsätt ytterligare 1/3 del av vattnet.

Rör om då och då och när det kokat torrt tillsätt sista vattnet.

Låt koka upp igen och dra den kastrullen av värmen.

Dela tomaterna på mitten.

Mortla eller mixa örterna med 1 dl olja, salt och peppar.

Skiva parmesanen tunt med en kniv.

Sätt tillbaka dinkelkornen på värmen, koka upp och låt koka tills det blir krämigt.

Smaka på kornen, de ska vara mjuka. Om de inte är klara tillsätt 1 dl vatten och koka vidare i ett par minuter.

När dinkelkornen är krämiga, smaksätt med salt och peppar.

Lägg upp i 4 djupa tallrikar, toppa med tomaterna, parmesanbitar, rostade solrosfrön och ringla till sist örtoljan runt kanten på dinkelotton.

Avnjutes direkt!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".