”Ragnarök” av Richard Wagner

Här finns inget ljud

Det är afton på jorden i "Ringens" mäktiga sista fjärdedel. Musikdramat blir stark melodram när gudarna övergett människorna inför världens undergång. Det blir en kvinna, Brünnhilde, valkyrian som blev människa genom kärleken, som vänder katastrof till pånyttfödelse genom att ge ringens guld tillbaka till ursprunget i floden Rhen. Den gamla maktordningen krossas när elden från övermänniskans likbål sprider sig till gudaborgen i skyn. Wagner menade att nästa århundrade skulle tillhöra kvinnan. Välkomna till ännu en direktsändning från Bayreuth med P2 Live! "Ragnarök" är sista delen i tetralogin "Nibelungens ring", men detta är inte den sista föreställningen från årets festspel - missa inte "Tannhäuser" på torsdag och "Lohengrin" på fredag. Hålltider (efter att operan sänts kan du lyssna på en akt i taget här nedan): Akt 1: 16.00-18.00 Akt 2: 18.55-20.05 Akt 3: 21.00-22.25

I rollerna:
Brünnhilde - Catherine Foster
Siegfied - Lance Ryan
Hagen - Attila Jun
Alverich - Martin Winkler
Gunther - Alejandro Marco-Buhrmester
Gutrune - Allison Oakes
Waltraute/Andra Nornan - Claudia Mahnke
Första Nornan/Flosshilde - Okka von der Damerau
Tredje Nornan - Christiane Kohl
Woglinde - Mirella Hagen
Wellgunde - Julia Rutigliano
Bayreuthfestspelens kör och orkester. Dirigent: Kirill Petrenko.
Direktsändning från Festspelshuset i Bayreuth. Från Bayerska radion.
Presentation: Sara Norling med sidekicken Stefan Johansson.

Detta händer i Ragnarök

Prolog:

De tre nornorna – urmoderna Erdas döttrar – spinner ödets tråd medan de på sitt eget gåtfulla sätt berättar om det som har hänt sedan guldet stals från Rhendöttrarna. De sjunger om hur Wotan nu bara avvaktar undergången. Han har beordrat att den uttorkade världsasken ska huggas till ved och staplas kring Valhall. Där sitter Wotan och väntar på den dag när han ska slå sitt spjut i marken och skapa den gnista som ska sätta eld på gudarnas boning. Ödets tråd brister, nornorna kan inte se längre in i framtiden och försvinner.

Orkestermellanspel. Dagen gryr och vi möter de älskande Siegfried och Brünnhilde. Brünnhilde har överfört sina magiska krafter till Siegfried, nu ska han ge sig ut i världen för att söka äran. Innan han ger sig iväg ger han Brünnhilde ringen som kärlekspant.

Akt 1:

Scen 1: I släkten Gibichungs hus, nära Rhen. Gunther, Gibichungs kung, sitter på sin tron med sin syster Gutrune vid sin sida. Deras halvbror Hagen (vars far är Alberich) ger Gunther och Gutrune rådet att skaffa sig en maka respektive make. Men vem passar en man i Gunthers ställning bäst? Hagen vet: Brünnhilde. Men ingen man utom Siegfried kan nå henne, han som dräpt Fafner och vunnit skatten. Kanske Siegfried kan övertalas att göra det om Gutrune först vunnit Siegfrieds hjärta. Gutrune ryggar, hur skulle hon kunna vinna denne store hjälte? Hagen föreslår en trolldryck som får Siegfried att glömma alla andra kvinnor.

En hornsignal från floden annonserar hjältens ankomst och Gunther hälsar honom välkommen. Hagen frågar om skatten, och Siegfried berättar att han lämnat den i drakhålan och bara tagit Tarnhelm och en ring som han gett till en kvinna. Gunther bjuder Siegfried trolldrycken och han blir omedelbart förälskad i Gutrune. Siegfried lova att vinna Brünnhilde åt Gunther i utbyte mot Gutrunes hand. Med hjälp av Tarnhelm kan han anta Gunthers gestalt och Siegried svär en blodsed att han inte kommer att röra Brünnhilde.

Scen 2: Brünnhildes klippa. Brünnhildes syster Waltraute kommer för att övertala henne att lämna tillbaka ringen till Rhendöttrarna. Wotan är inte sig själv, han sänder inte längre valkyriorna ut i strid utan irrar bara runt som Vandraren på jorden. Enligt Wotan kan bara Brünnhilde befria världen. Brünnhilde säger blankt nej, hon tänker aldrig ge upp Siegfrieds kärleksgåva. Waltraute ger sig iväg.

Elden kring klippan flammar åter upp, ett tecken på att någon närmar sig. Brünnhilde hör en bekant hornsignal, men det är inte Siegfried som kommer utan en okänd man. Siegfried kräver att hon följer honom, men hon håller upp ringen som skydd. Siegfried övermannar henne och tar ringen med våld.

Akt 2:

Utanför Gibichungahallen vid Rhen. Hagen håller vakt, mellan sömn och vaka. Alberich närmar sig och påminner sin son om att de måste få tillbaka ringen. Siegfried ska förgöras. Hagen lovar att döda Siegfried och ta ringen.

Siegfried återvänder, han har förflyttat sig på magiskt sätt med hjälp av Tarnhelm. Han frågar otåligt efter Gutrune. Hon i sin tur vill veta alla detaljer kring hur Siegfried vunnit Brünnhilde. Siegfried lugnar henne. Han har låtit sitt svärd Nothung ligga som ett skydd mellan dem under natten.

Gunther och Brünnhilde anländer i båt, Hagen kallar på Gibichung-männen för att fira dubbelbröllopet och att hälsa sin nya härskarinna. När Brünnhilde får syn på Siegfried vid Gutrunes sida blir hon rasande. Hon upptäcker ringen på Siegfrieds finger förstår hur det ligger till. Hon förklarar inför alla att hon redan är gift – med Siegfried – och anklagar honom för svek. Gunther och Gutrune förstår ingenting och Siegfried som glömt allt på grund av trolldrycken, säger att han vunnit henne ärligt åt Gunther, slår bort det hela som kvinnoskvaller och lyckas lugna alla.

Men Brünnhilde uppmanar Gunther att utkräva hämnd. Hon berättar att det enda ställe där Siegfried är sårbar är hans rygg. Den har hon inte skyddat med sina runor eftersom Siegfried aldrig skulle vända en fiende ryggen. Där ska mitt spjut träffa, utbrister Hagen som ser sin chans. Nästa morgon ska de ordna en jakt och planen är att det ska se ut som om Siegfried dödats av ett vildsvin. Gunther och Brünnhilde åkallar Wotan för att hämnas deras oförätter. Hagen å sin sida åkallar sin far, Alberich, ringens herre som alla snart ska lyda igen.

Akt 3:

Scen 1: Under jakten nästa morgon möter Siegfried Rhendöttrarna. De flirtar med honom och undrar om han har tappat bort sitt byte. Han frågar dem om de gömt björnen han jagade. Woglinde undrar vad han är villig att ge dem i utbyte mot djuret, men han säger att han inte har något att ge. Wellgunde pekar på ringen, men Siegfried svarar att den är hårt vunnen och för värdefull för att bytas mot ett simpelt björnskinn. Men för  en kärleksstund kanske? Rhendöttrarna svarar då att han kan behålla ringen tills han till fullo insett dess förbannelse. De förklarar att en stolt kvinna en dag kommer att ge dem ringen åter, innan de sjungande simmar iväg.

Hagen och hans män anländer och frågar hur jakten har gått. Dåligt, svarar Siegfried, men han har hört en fågel sjunga att han själv kommer att dö. Siegfried berättar om sin uppväxt och hur han dräpt Fafner och vunnit ringen. Hagen ger Siegfried att dricka, en dryck som ska återställa hans minne. Siegfried minns hur han trängt genom en ring av eld och väckt Brünnhilde med en kyss. Siegfrieds svek är nu avslöjat och Hagen stöter sitt spjut i Siegfrieds rygg. Döende åkallar Siegfried Brünnhilde

Scen 2: Männen bär Siegfrieds lik i sorgprocession hem till Gibichungahallane. Där väntar Gutrune otåligt på sin make, hon kan inte sova och Brünnhilde skrämmer henne. Hagen uppmanar alla ironiskt att hälsa hjälten välkommen hem. Hagen och Gunther grälar om ringen och Hagen dödar sin halvbror med ett enda slag.

Hagen närmar sig Siegfried för att ta ringen, men som genom ett under reser sig Siegfrieds arm i en hotande gest. Hagen ryggar tillbaka. Brünnhilde träder fram och ger order om att ett likbål för Siegfried ska byggas vid Rhens strand. Hon ber också om sin häst Grane – båda ska följa Siegfried i döden. Hon åkallar Wotan, må han med skyldig blick se hennes sorg. Själviskt offrade han Siegfried för att hon, Brünnhilde, skulle vinna insikt om att den nuvarande världen måste gå under för att ge plats för en ny.  Hon tar ringen från Siegfried och sätter den på sin egen hand.  Med ett stridsrop rider hon in i elden.

Floden Rhen svämmar över sina bräddar och i bakgrunden står Valhall i lågor. Rhendöttrarna dyker efter ringen och fångar den jublande. Hagen kastar sig i vattnet  efter den och Rhendöttrarna drar ned honom i djupet. Cirkeln är sluten.

FIN

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.41
  Michael Rudy - Die Meistersinger Von Nürnberg: Akt 3, "Selig Wie Die Sonne" (Arr)
  Album: ***SIEGFRIED-IDYLL*** Utgiven: 2003
  Kompositör: Richard Wagner & Hans Von Bülow
 • 22.27
  Helsingborgs SO, Stefan Solyom, dir - Symfoni nr 44 e-moll, "Trauer"
  Kompositör: Joseph Haydn
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista