Att stå och söka jobb med en skylt mitt i folkhavet på centralen eller att anställa 50 kompisar

30 min
Att köa på arbetsförmedlingen. Kanske få träffa en jobbcoach, eller två. Kolla platsbanken efter lediga jobb. Precis som 150 000 andra arbetslösa unga. Eller att strunta i allt det där. Kluvet Land handlar om dem som tar saken i egna händer.

Hur gick det för Linus som ställde sig på centralstationen med en skylt? Fatime fick en lysande idé och fixade sitt eget drömjobb – nu hjälper hon andra att uppfylla sina jobbdrömmar. Och vad driver en 18-årig kille att fixa jobb åt 50 kompisar? 

När Mickey Magnusson i Helsingborg började söka jobb upptäckte han att det är svårt att få det där allra första jobbet. Så han startade eget företag. Som inte bara ger jobb åt honom själv utan också till kompisar på gymnasiet som behöver ett första jobb att skriva in på sitt cv. Idag driver Mickey Magnusson Jobbassistenten AB samtidigt som han tar studenten. Du möter honom i Kluvet Land!

Över 100 000 personer har tagit studenten nu i sommar. Många av dem rusade raka vägen ut i arbetslöshet. Kluvet Land hakar på en av alla dem som skulle till Arbetsförmedlingen och trängas så fort studentsången tystnat.

Ett program av reportrarna Anna Landelius, Mikael Olsson Al Safandi och Anna Burén. Producent Magdalena Martinsson.

Kluvet Land har nu stängt kommentarsfältet därför att redaktionen tar semester. Det går förstås bra att mejla istället! Använd meddelanderutan/Agneta Kellgren, projektledare Kluvet Land i P1