Bossa novan i Sverige - Planeta Brasil 2013 del 4

30 min
I 2013 års Planeta Brasil gräver Åsa Veghed i den svenska bossa nova-historien och gör hembesök hos musikern Petra Ahlmark och skivsamlaren Lars Crantz som har allt med bossa nova.

Den brasilianska musiken kom som en våg och sköljde över Sverige på 60-talet via filmen Orfeu Negro och artister som Stan Getz, Astrud Gilberto och Antonio Carlos Jobim.

Och Monica Zetterlund, Lill Lindfors och Sylvia Vrethammar är några av de sångerskor som framförde brasilianska låtar på svenska och även uppträdde i Rio de Janeiro.

Även om det redan 1948 spelades ”rumba-samba och hawaiimusik” på dans­haket Club de Brazil i Stockholm, var det framförallt på 1960-talet som den brasilianska musiken kom att etablera sig i Sverige och samba och bossa nova inspirerade några av våra främsta artister.
Monica Zetterlund sjöng bossa novor med svenska texter av Hasse & Tage och Beppe Wolgers.
Cornelis Vreeswijk upplevde Rio de Janeiro under inspelningen av filmen Svarta palmkronor, där han inspirerades av Chico Buraque att skriva texten till Deidres samba. Lill Lindfors och Sylvia Vrethammar uppträdde på Festival Internacional da Canção Popular i Rio de Janeiro bland gräddan av brasilianska artister.

I programmet gräver Åsa Veghed i Sveriges bossa nova historia och gör hembesök hos bossa nova musikern Petra Ahlmark och skivsamlaren Lars Crantz.

Planeta Brasil 2013 - En P2 Dokumentärserie i 4 delar av Åsa Veghed  

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.00
    Elis Regina, Toots Thielemans - Wave
    Album: Elis & Toots
    Kompositör: Antonio Carlos Jobim
    Bolag: PHILIPS