Skogen är temat för veckans Meny

50 min
I veckans program möter du gästkocken Carina Jönsson från restaurang Gröna Tuppen i Fårhult, mellan Västervik och Hultsfred. Till hennes restaurang tar man med fördel tåget, en smalspårig järnväg som passerar alldeles utanför. Och själva krogen är sedan många år inrymd i den före detta stationsbyggnaden.

När Carina öppnade restaurangen under slutet av 1980-talet hade hon en dröm om att bjuda på mat inspirerad av Sydeuropa, och snart blev platsen känd som ”Smålands Provence”.
”Men på den tiden visste få av gästerna var ratatouille var, utan i menyn fick jag förklara att det var en grönsaksröra”, ler Carina.
I dagens Meny bjuder Carina på en slät vegetarisk soppa med örtolja och tomatfoccacia. Därefter blir det en av Gröna Tuppens eterneller på menyn, överbakad kyckling med örter och till avslutning en hyllning både till skogen och Småland, krösaparfait med zabanyone.
”Krösamos är ju småländska för lingonsylt”, förklarar Carina, som faktiskt fick hjälp av Astrid Lindgren själv när hon började kampen för att både rädda den smalspåriga järnvägen och jobbet med att renovera det hus där restaurangen ligger.

Under vinrankorna på en annan restaurang, Kackelstugan på Öland, träffar vi Tina Ahlin, mångsidig artist som även har ett stort matintresse. Bland annat har hon varit med i TV-programmet ”Halv åtta hos stjärnorna”.

I programmet får du även följa med till Borgens konserver i Borgholm, en traditionsrik fabrik. Menys reporter Helena Strömblad fick med sig hem ett recept på murkelsås, inklusive råd om hur man anrättar murklorna så att de blir en njutning för både kropp och själ.

I Karin Franssons örtskola pratar Karin om timjan.