Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
50 min
Rolig, god och enkel mat på balkongen
Tor 15 aug 2013 kl 10:03
I sommarens sista Meny från Kalmar har jag slagit mig ner på balkongen med veckans gästkock Susanne Karlsson, som bjuder på mat för både stora och små, lagom till skolstarten. Du får också möta Kay Wiestål,... som i 35 år har arrangerat kronprinsessan Victorias födelsedag och som älskar husmanskost. Och Karin Fransson avslutar sin örtskola med att prata om salvia. Men alla har ju inte tillgång till egna trädgårdsland. Och där dyker gerillaodlarna upp!

Personer som på eget initiativ smyger ner frön i jorden på allmänna platser. I Kalmar startade Daphne Thuvesson och Bodil Göransson rörelsen Folk och Frö som på ett år har vuxit till ett 60-tal personer som har en sak gemensam: De brinner för att odla sin egen mat. Menys reporter Helena Strömblad träffade dem och välkomnades med en ”grillaodlad” morot.

Veckans gästkock Susanne Karlsson är kock på förskolan Explorama i Göteborg. Nu när kanske semestern är slut för de flesta och det börjar dra ihop sig till skolstart är det många föräldrar med skolbarn som drar en djup suck: dags att få ihop vardagen igen, dags att börja planera middagar.

Susanne Karlsson bjuder på mängder av smarta tips för hur man får misstänksamma barn att våga prova nya smaker, hur man som förälder kan få ny inspiration till att variera vardagsmaten, samt även spara en slant genom att undvika dyr snabbmat. Flera av recepten är dessutom vegetariska.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten Tor 19 apr kl 10:03(30 min)

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Fisk- och grönsaksodling i källaren på bostadshus Tor 12 apr kl 10:03(30 min)

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

Så smakar räkor, kyckling och gris – ett matspråk... Tor 05 apr kl 10:03(30 min)

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

De dyker efter vilda ostron i nollgradigt vatten Tor 29 mar kl 10:03(30 min)

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Mattrender 2018 - i butik, restaurang och hemma Tor 22 mar kl 10:03(30 min)

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".