Rolig, god och enkel mat på balkongen

50 min
I sommarens sista Meny från Kalmar har jag slagit mig ner på balkongen med veckans gästkock Susanne Karlsson, som bjuder på mat för både stora och små, lagom till skolstarten. Du får också möta Kay Wiestål, som i 35 år har arrangerat kronprinsessan Victorias födelsedag och som älskar husmanskost. Och Karin Fransson avslutar sin örtskola med att prata om salvia. Men alla har ju inte tillgång till egna trädgårdsland. Och där dyker gerillaodlarna upp!

Personer som på eget initiativ smyger ner frön i jorden på allmänna platser. I Kalmar startade Daphne Thuvesson och Bodil Göransson rörelsen Folk och Frö som på ett år har vuxit till ett 60-tal personer som har en sak gemensam: De brinner för att odla sin egen mat. Menys reporter Helena Strömblad träffade dem och välkomnades med en ”grillaodlad” morot.

Veckans gästkock Susanne Karlsson är kock på förskolan Explorama i Göteborg. Nu när kanske semestern är slut för de flesta och det börjar dra ihop sig till skolstart är det många föräldrar med skolbarn som drar en djup suck: dags att få ihop vardagen igen, dags att börja planera middagar.

Susanne Karlsson bjuder på mängder av smarta tips för hur man får misstänksamma barn att våga prova nya smaker, hur man som förälder kan få ny inspiration till att variera vardagsmaten, samt även spara en slant genom att undvika dyr snabbmat. Flera av recepten är dessutom vegetariska.