Dansa i rymden

29 min
Kan man landa på solen? Hur många stjärnor finns det egentligen och hur högt kan man hoppa på månen? Vi följer med i barnens rymdraket ut universum och hör deras tankar om planeter, stjärnor och svarta hål.

Hur förhåller sig en sjuåring till oändligheten och rymdens gåtor?

- Rymden är en deg med russin som jäser. Planeterna flyttas längre och längre ifrån varandra.
Så förklarar Johannes Mitz, 7 år, den växande rymden.
Om Malla Ljungman, 7 år, fick åka ut i rymden skulle hon äta sushi i rymdfärjan och kanske dansa jazzfunk till Eric Saades musik.

Christer Fuglesang är inte bara astronaut och den ende svensk som varit i rymden, han är barnboksförfattare också. I år kom hans andra barnbok Sifferplaneten ut och i den blandar Christer Fuglesang fakta om rymden.

Han menar att barn kan förstå mer om rymden än vad vuxna tror att de kan. Barn kan till och med vara bättre än vuxna på att ta till sig abstrakta begrepp som till exempel oändlighet.

- Barn har lättare att acceptera olika fakta för de har inte så många förutfattade meningar om hur världen fungerar, säger Fuglesang.
Vi får också träffa årskurs 1 på Västerhaninge Montessorieskola som har varit på teaterföreställningen "Längre än längst" om universum. Nu önskar de sig egna planeter. Kanske en lila planet där verkligen allt är lila. Eller en planet där godis är nyttigt och där man kan köpa ett stort och fint hus för nästan inga pengar alls.

Ett program av Laura Wihlborg. En återutsändning från Barnen, som sändes i maj förra året.