Miles Davis kvintett i Stockholm 1967 Jazzglimtar med Claes Dahlgren På scen: Tommy Körberg, Jojje Wadenius och Norrbotten Big Band

Här finns inget ljud
Jazzarkivet inleds med ett konsertframträdande som Miles Davis gjorde i Stockholms konserthus den 31 oktober 1967 beledsagad av tenorsaxofonisten Wayne Shorter, pianisten Herbie Hancock, basisten Ron Carter och trumslagaren Tony Williams. Vi får också höra avsnitt ur ett par samtal radions Claes Dahlgren förde med Davis i New York, 1951 och 1955. Producenten George Wein samlade 1967 ihop ett ”paket” för att turnera i Europa, där en rad av jazzens stora namn i stort upplagda konserter avlöste varandra. Därför spelade Miles Davis kvintett bara en halvtimme i Stockholm. Som Davis gjort till vana, spelade han allt i en följd, utan varken presentationer eller paus mellan låtarna, inklusive Wayne Shorters ”Footprints” och Jimmy Heaths ”Gingerbread boy” från gruppens det året nya skiva ”Miles Smiles”, som fått fina recensioner. I övrigt hörs bland annat Thelonious Monks ”Round Midnight, som Davis vid det laget haft på repertoaren i åtminstone tolv år. Kvintetten hade varit oförändrad sedan 1964, och spelade en musik som många upplevde som abstrakt och svårtillgänglig. Davis själv hade samtidigt problem med hälsan, och på turnén i Europa ville han träna boxning. Av en tillfällighet kom klarinettisten Putte Wickman att gå en övningsmatch mot honom på boxningsklubben Sparta på Södermalm. ”Jag fick stryk som fan av Miles” berättar han i Jan Bruérs bok ”Putte Wickman, klarinettist” (Bo Ejeby förlag 2012), men när det var nästan över ”fick jag in ett slag över örat på honom. På kvällen sen när han stod och spelade märkte jag att han inte hörde på det örat.” Ett öra ”borta” eller inte; musiken från Stockholms konserthus är lysande, och inte bara Davis utan också de övriga namnkunniga medlemmarna i hans kvintett är högst till sin fördel. Kort senare skulle Miles Davis dock söka nya samarbeten och musikaliska uttryck, inspirerade av bland annat rockmusik - och därmed nå en ny och yngre publik. Litet till detta refererade Claes Dahlgren på 1970-talet i de presentationer av sina tidiga intervjuer med Miles Davis, som rundar av Jazzarkivet denna gång!

Jazzglimtar kallade Claes Dahlgren (1917-79) sina radiorapporter i Sveriges Radio. Dessa var från det tidiga 1950-talet och framåt ett ovärderligt fönster mot den amerikanska jazzscenen. Från Manhattan i New York presenterade han musik och musiker och berättade vad som musikaliskt försiggick i jazzens huvudstad - i en tid då saker som internet och webbradio inte ens var påtänkta, och då det kunde ta månader eller rentav år för en ny amerikansk jazzskiva att nå svenska lyssnare.

Vi har tidigare i Jazzarkivet denna sommar hört en intervju Dahlgren gjorde med Eric Dolphy 1962, och programmet den 4 augusti avslutas med några ordväxlingar han hade med Miles Davis på 1950-talet, och som han själv letade fram ur sina hyllor och presenterade på nytt på 1970-talet. Vi får bland annat höra Miles Davis årgång 1955 ge uttryck åt sin beundran av svenske pianisten Bengt Hall

I sista timmen får vi höra resten av konserten med Tommy Körberg och Jojje Wadenius tillsammans med Norrbotten Big Band på Kulturens hus i Luleå.

 För musikurval och presentationer i Jazzarkivet svarar Lars Westin.

Producent för Jazzradion är Janne Lindvall