Folk- & världsmusik och jazz: Bjäran på Stallet, Ellika på Hagenfesten, Splendor på Viktoria

Här finns inget ljud
Bjäran: Magdalena Eriksson, fiol, Mattias Mårtensson, slagverk, Peter Bonde, gitarr, mandola och Christian Caudra, saxofoner. Konsert 14/3, Stallet, Stockholm. Ellika Frisell, fiol, Rafael Sida, slagverk och Jonas Knutsson, saxofoner. Konsert 3/8 2012, Hagenfesten, Dala-Floda. Splendor: Lisen Rylander, saxofon, elektronik, Fabian Kallerdahl, piano, synt, Josef Kallerdahl, bas och Lars Källfält, trummor. Konsert 5/3, Victoriateatern, Malmö. Presentation: Marie Vesterholm. P2 Live tisdag rör sig kring scenerna Stallet i Stockholm, Hagenfesten i Dala-Floda och Viktoriateatern i Malmö.

Vi startar med Årets unga folkmusikband 2012 d.v.s. Bjäran - ett band med rötterna i Västernorrland som spelar folkmusik med fokus på ös. De fick ta emot 10 000: - av självaste Benny Andersson. I folktron är Bjäran en liten jävel i form av ett nystan. Från Stallet i Stockholm den 14 mars spelade gruppen Bjäran med Magdalena Eriksson, fiol, Peter Bonde, gitarr mandola, Christian Caudra, saxofoner och Mattias Mårtensson, slagverk.

Därefter beger vi oss till Dala Floda och Hagenfesten i augusti och en trio som var helt ny med fiolspelaren Ellika Frisell som spelade ihop med Jonas Knutsson, saxofoner och Rafael Sida, slagverk. Inga okända namn precis i dessa sammanhang. Ellika Frisell t ex har laborerat med olika genrer som när hon var med i Filarfolket, folkrockbandet Den Fule och hennes egen trio Kapell Frisell. Hon har jobbat som teatermusiker, fått undervisning av den indiska mästaren Shiva Kumar och spelat till sig fina utmärkelser i sin duo tillsammans med koraspelaren Solo Cissoko. Till vardags undervisar Ellika på Musikhögskolan i Stockholm. Jonas Knutsson är sopranino, sopran-, alt- och barytonsaxofonist, kompositör och pedagog. Inspirerad av jazz, skandinaviska folksångare och fiolspelmän, Jojk, västafrikansk, nord- och sydindisk klassisk musik och har medverkat i bl.a. Cabazz, Mynta, Elise Einarsdotter Ensemble, Enteli, Nordan, Triptyk, Stockholm Folk Big Band och en massa andra konstellationer. Rafael Sida - mexikofödd slagverkare -  är inte mindre mångsidig och har spelat med grupper som t ex Hot Salsa, Makonde, Ahmadu Jarrs Highlife Orchestra och Erik Steens Flamenco Fusion.

Vi landar på Viktoriateatern i Malmö som den 5 mars gästades av Göteborgsbandet The Splendor. De rör sig mellan högintensiv energi till minimalistiska vågrörelser som flätas samman till tillstånd, färger och stämningar. Lisen Rylander Löve har haft stora internationella framgångar med gruppen Midaircondo där hon har utvecklat sitt sound med elektronik och röst men i The Splendor uttrycker hon sig i första hand som saxofonist. Gruppen har två skivor gjorda och i konserten spelar de originalmusik av Fabian Kallerdahl och Lisen Rylander Löve. Vad man ser är en traditionell jazzkvartett - trummor, bas, piano, sax - men mitt på scenen står ett trolleribord som väcker nyfikenhet. Instrument och pedaler, sladdar i olika färger ringlar sig på scenen. Med olika verktyg utökar gruppen sitt ljudbibliotek för att skapa olika stämningar. The Splendor är Lisen Rylander Löve,  tenorsaxofon, sopransaxofon, elektronik, Fabian Kallerdahl, piano, Josef Kallerdahl, kontrabas och Lars Källfeldt, trummor.

Text: Marie Vesterholm

Sändningen är en repris från 23 april.