Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vad kan vi välja om vi vill att maten ska vara schysst producerad? Och vad var det som försvann när den...
Ett avsnitt från Tack för maten
29 min
Del 2: Kött
Ons 07 aug 2013 kl 14:30
Vi har tagit på oss keps och myggmedel. Kängor och grova byxor. Och vi ska få fint sällskap. Några av Stockholms mästerkockar väntar på oss i skymningen. Danyel Couet, Marco Baudone och Henrik Norström... chefar i vanliga fall över maten på några av Stockholms finsmakar-krogar. Efter sin jägarexamen jagar de nu eget kött till sina restauranger. När jag hänger med är det vildsvin som de hoppas på att fånga i kikarsiktet. I tre program letar jag efter den alternativa maten som försvann i lågprisjakten. Med i mitt resande matsällskap har jag kocken Maximillian Lundin som idag ska ge sig på att grilla vildsvin. Receptet hittar du nedan. Del två av Tack för maten handlar alltså om kotletter, biffar och stek. Hur blev köttproduktionen industriell? Och vad kan man egentligen välja om man vill att köttet ska va schysst producerat? I programmet får du tips och idéer. Vi hörs! // Malin Olofsson. LYSSNA PÅ PROGRAMMET: Malin Olofsson på Twitter Mer om den globala livsmedelsindustrin

RECEPT: Linspuré med grillad vildsvinskarré och broccoli

4 personer. 45 minuter.

400 g        Vildsvinskarré benfri
400 g        Gula linser
½             Broccolihuvud
1              Rödlök
1 knippe    Rädisor
1 msk       Färsk oregano
2 msk       Kallpressad rapsolja

Elda på grillen ordentligt och invänta den röda glöden. Gnugga köttet med salt och peppar. Grilla köttet runt om och vira sedan in i aluminiumfolie och låt vila på svalare del av grillen i 10 minuter.
Koka linserna i dubbel mängd lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 12-14 minuter. Häll av linserna, spara en 1/3 av vattnet.
Skala bort det tjockaste skalet på broccolistammen. Skär broccolin i långa buketter. Ångkoka broccolin i 5 minuter i lite vatten i botten på en kastrull med lock på. Vänd broccolin med rödlöksbåtarna, salt och kallpressad rapsolja.
Finhacka rädisorna och oreganon, smaksätt linspurén med rädisor, oregano, salt och peppar. Späd med linsspadet så att det blir en saftig och krämig puré. Skiva köttet och servera direkt med linspurén och broccolin.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Tack för maten
Del 3: Potatis Ons 14 aug 2013 kl 14:30(26 min)

I det här tredje och sista avsnittet av Tack för maten tar vårt resande matsällskap sig an potatisen - en tålig knöl som mättat många magar under knapra tider och karga vintrar. En mättande gröda som...

I det här tredje och sista avsnittet av Tack för maten tar vårt resande matsällskap sig an potatisen - en tålig knöl som mättat många magar under knapra tider och karga vintrar. En mättande gröda som...

Del 2: Kött Ons 07 aug 2013 kl 14:30(29 min)

Vi har tagit på oss keps och myggmedel. Kängor och grova byxor. Och vi ska få fint sällskap. Några av Stockholms mästerkockar väntar på oss i skymningen. Danyel Couet, Marco Baudone och Henrik...

Vi har tagit på oss keps och myggmedel. Kängor och grova byxor. Och vi ska få fint sällskap. Några av Stockholms mästerkockar väntar på oss i skymningen. Danyel Couet, Marco Baudone och Henrik...

Del 1: Det klimatproblematiska riset och alternativen Ons 31 jul 2013 kl 14:30(27 min)

Bagageutrymmet på bilen är packat. Slipade knivar, kastruller och olivolja. Vi är redo! Nu är det dags att hämta hem råvaran... Vi är på jakt efter alternativen - det som försvann i lågprisjakten när...

Bagageutrymmet på bilen är packat. Slipade knivar, kastruller och olivolja. Vi är redo! Nu är det dags att hämta hem råvaran... Vi är på jakt efter alternativen - det som försvann i lågprisjakten när...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".