Programmerad kärlek

29 min
SVT:s framgångsrika serie Äkta människor startar den 1 december en andra säsong. Om "hubotarna" utan själ och känsloliv. Ändå verkar dom bli kära, arga, ledsna.. så länge batteriet räcker. Varför är konstgjord intelligens så fascinernade? Varför letar vi efter ett "medvetande" när vi vet att det saknas, eller gör det det?

Serien handlar om människolika robotar som ska föreställa just så känslobefriade som maskiner är, i en värld av riktiga människor
Ändå söker vi som åskådare efter mänskliga drag som, glädje, sorg, smärta. Och till slut tycker vi oss se typerna.. han är den hårda, hon är ledaren, dom där två kommer att bli ett par, etc. Vad är det som fascinerar så? Var sitter "hubotarnas" jag, i ett digitalt minne, i en datorprocessor, eller i betraktarens öga?
Träffa hubotarnas skapare, författarna Lars Lundström och Henrik Widman på Matadorfilm.Sofia Westring-Hylin är neurolog och hjärnkirurg på Karolinska sjukhuset. Hon vet var i hjärnan de olika minnes- och styrfunktionerna finns. Hon har en mer pragmatisk syn på fenomenet – den mänskliga hjärnan.

Danica Kragic är professor i robotik. Hon tror på en framtid där robotar alltmer liknar oss människor. Det stora problemet idag är synen på teknik och maskiner.
-Men precis som vi nu mera talar om intelligenta mobiltelefoner kommer vi självklart också se och smarta robotar, säger Danica och tillägger att en maskins "medvetande" handlar mer om hur läraktig den är.
-Idag vet en robot hur man gör för att städa, men inte varför. Det kommer den att förstå i framtiden

Det tredje och sista programmet i Tendens serie ”Jakten på medvetandet” av Christer Söderqvist

Lyssna på de andra två programmen i serien: