Senegals stolthet – Youssou N´Dour. Anne Konstenius porträtterar en Polarpristagare.

Här finns inget ljud
” Han kan få de mest ledsna människor att dansa” . Med sitt fantastiskt svängiga band Super Étoile de Dakar har Youssou N’Dour spridit den västafrikanska musiken över världen. Lisa Ladberg som är professionell slagverkare med inriktning på västafrikansk musik tycker det är jätteroligt att musiken fått en sådan boom även här. Men säger också att det finns en ”alla-kan-kultur” runt dansen. - Det kan se ut som man bara sprattlar runt. Men ett vant öga kan se att det finns fantastiska strukturer i dansen, säger Lisa Ladberg.

Nu kommer Youssou N’Dour till Sverige och tar emot Polarpriset. Han får priset för sin banbrytande musik som också rymmer ett stort politiskt engagemang. Idag är han även minister i Senegal med ansvar för kultur och turism. Därför vill han också passa på att göra reklam för Senegal, ett av Afrikas mest stabila länder med en rik kulturell skattkista. I Polarprisets motivering står det att ”hans röst rymmer en hel kontinents historia och framtid, blod och kärlek, drömmar och kraft”.

Youssou N’Dour föddes som en son till en griot, in i den långa sång och berättartradition som förvaltades av hans mor. Redan innan Youssou var född kände hon på sig att sonen skulle bli något extra. Fadern var däremot tveksam till sångare som han ansåg var kvinnotjusare och drinkare. Youssou N’Dour är nu en av Afrikas mest hyllade musiker och politiker, sin fars och hela Senegals stolthet. Hans senegalesiska popmusik, blandad med traditionella afrikanska och afrokubanska rytmer har vunnit miljontals fans under benämningen mbalax. Han har samarbetat med många stora västerländska popartister, men det är oftast han som är stjärnan i sammanhanget. Sitt första band kallade han också ”Étoile de Dakar”, Stjärnan från Dakar.

I programmet ” Senegals stolthet” porträtterar Anne Konstenius en Polarpristagare och serverar en musikmix av Youssou N’Dours rytmiska stilar under hans långa karriär.