Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
”Nebukadnessar” av Giuseppe Verdi
Lör 17 aug 2013 kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
”Detta är operan från vilken min konstnärliga karriär egentligen börjar. Och även om jag hade många svårigheter att kämpa mot är det säkert att Nebukadnessar föddes under en lycklig stjärna.” - så sa Verdi... själv om "Nebukadnessar", hans tredje opera och hans stora genombrott. Den tillkom efter den mest miserabla perioden i tonsättarens liv: inom loppet av ett par år hade han förlorat både sin älskade fru och parets två små barn. Men han fann styrkan i komponerandet, efter stenhård uppmuntran från sin förläggare, och med denna operas "Va, pensiero" (fångarnas kör) fick han sin första hit, som senare skulle bli något av ett anthem för den italienska nationalistiska rörelsen. Här får vi höra Plácido Domingo som Nebukadnsesar, Ljudmila Monastyrska som Abigail, Marianna Pizzolato som Fenena och Andrea Carè som Ismael. Nicola Luisotti dirigerar Covent gardenoperans kör och orkester. Mycket nöje!

19:00-21:15 P2 Live opera: ”Nebukadnessar” av Giuseppe Verdi
Opera i fyra akter. Libretto: Temistocle Solera.
I rollerna:
Nebukadnessar - Plácido Domingo
Abigail - Ljudmila Monastyrska
Fenena - Marianna Pizzolato
Ismael - Andrea Carè
Zacharias - Vitalij Kovaljov
Anna - Dusica Bijelic
Aballo - David Butt Philip
Översteprästen - Robert Lloyd
Covent gardenoperans kör och orkester. Dirigent: Nicola Luisotti. Föreställning 26/4, Covent gardenoperan, London. Från BBC.

Synopsis (text: Sofia Bagge)

Handlingen utspelar sig i Jerusalem och Babylon.

Akt I

”Ty jag har vänt mitt ansikte mot denna stad, till dess olycka och icke till dess lycka, säger HERREN. Den skall bliva given i den babyloniske konungens hand, och han skall bränna upp den i eld.(Jeremia 21:10)

Babyloniens kung Nebukadnessar har besegrat Jerusalem. Nu står hans armé utanför templets portar och hebréerna ber till Gud om hjälp. Deras överstepräst Zacharias försöker höja deras mod och de har ett trumfkort: de har kidnappat Nebukadnessars dotter Fenena och hon är nu deras fånge.

Ismael, brorson till kungen av Jerusalem, får i uppdrag att vakta gisslan. Ismael vet hur det känns, han har själv varit fånge hos babylonierna. Då var det just Fenena som hjälpte honom att fly och de minns hur de blev förälskade i varandra.

Nebukadnessars andra dotter Abigail är också kär i Ismael och när hon upptäcker kärleksparet ställer hon ett ultimatum: om Ismael väljer att vara med henne istället, kommer inget ont att hända, men om han inte gör det, kommer hon att anklaga Fenena för förräderi. Ismael vägrar och Abigail svär på att hämnas.

När Nebukadnessar anländer med sina soldater, hotar Zacharias att döda Fenena, men innan han hinner göra någonting, avväpnas han av Ismaele som nu ses som en förrädare av det hebreiska folket.

Akt II

”Se, en stormvind från HERREN är här, hans förtörnelse bryter fram, en härjande storm! Över de ogudaktigas huvuden virvlar den ned.” (Jeremia 30:23)

Nebukadnessar drar ut i strid och under tiden får Fenena regera i hans ställe. Hennes syster Abigail har kommit över bevis som visar att hon är född av slavar och Abigail är inte alls Nebukadnessar dotter. Hon får reda på att Fenena släppt de hebreiska fångarna fria och samtidigt går det rykten om att Nebukadnessar ska ha stupat på slagfältet. Abigail bestämmer sig för att försöka ta över makten.

I ett försök att rädda Ismael, konverterar Fenena till judendomen. När Abigail försöker störta sin syster, äntrar Nebukadnessar scenen. Han är inte alls död, utan han tar över makten igen, men han nöjer sig inte med det - han kallar sig själv för hebréernas gud. Översteprästen Zacharias fördömer honom och Nebukadnessar svarar med att beordra att alla hebreiska fångar ska dö. Det är då Fenena avslöjar för sin far att hon har konverterat och att det i så fall betyder att även hon ska dö. Nebukadnessar blir ännu argare och utbrister att han inte längre är kung, han är en gud. Det hörs en åskknall, kronan slungas av från Nebukadnessars huvud, han faller till golvet och drabbas av vansinne. Abigail tar tillfället i akt och utnämner sig själv till ny babylonisk härskare.

Akt III

”Därför skola nu schakaler bo där tillsammans med andra ökendjur, och strutsar skola där få sin boning. Aldrig mer skall det bliva bebyggt, från släkte till släkte skall det vara obebott.” (Jeremia 50:39)

Abigail regerar med omänsklig grymhet. Hon beslutar att alla de hebreiska fångarna ska avrättas, även Fenena, som ses som en förrädare. Nebukadnessar försöker förgäves att återta makten, men misslyckas och när han får redan på att Fenena ska avrättas blir han förtvivlad. Han avslöjar för Abigail att han inte är hennes riktige far och att det finns bevis. Abigail skrattar hånfullt och drar fram dokumentet och gör sönder det framför Nebukadnessar ögon.

Hebréerna befinner sig på Eufrats strand, där de inväntar döden. De brister ut i sången Va, Pensiero, sull’ali dorate, Fångarnas kör, ”Flyg, tanke, på gyllne vingar”.

Akt IV

”Förkunnen detta bland folken och kungören det, och resen upp ett baner; kungören det, döljen det icke. Sägen: Babel är intaget, Bel har kommit på skam, Merodak är krossad, ja, dess avgudar hava kommit på skam, dess eländiga avgudar äro krossade.” (Jeremia 50:2)

Nebukadnessar är förtvivlad över Fenenas kommande öde och han ber om förlåtelse. Han lovar att bygga upp templet i Jerusalem och om hans böner blir besvarade, ska han konvertera till Judendomen. Nebukadnessar sinne känns lättare och han återfår sin kraft. Tillsammans med lojala soldater ger han sig av för att rädda sin dotter och straffa förrädarna när han kommer fram berättar han om sina löften. Abigail förstår att hon inte har en chans och försöker ta sitt liv genom förgiftning. Hon vädjar om Fenenas förlåtelse, Guds barmhärtighet och dör sedan i Nebukadnessars armar. Zacharias uttropar Nebukadnessar till kung under Gud och hebréerna är fria att återvända till sitt Jerusalem.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Nebukadnessar Placido Domingo, Abigail Ljudmila Monastyrska, Fenena Marianna Pizzolato, Ismael Andrea Car, Zacharias Vitalij Kovaljov, Anna Dusica Bijelic, Aballo David Butt Philip, Översteprästen Rob - Nebukadnessar Akt 1
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 19.46
  Nebukadnessar Placido Domingo, Abigail Ljudmila Monastyrska, Fenena Marianna Pizzolato, Ismael Andrea Car, Zacharias Vitalij Kovaljov, Anna Dusica Bijelic, Aballo David Butt Philip, Översteprästen Rob - Nebukadnessar Akt 2
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 20.21
  Nebukadnessar Placido Domingo, Abigail Ljudmila Monastyrska, Fenena Marianna Pizzolato, Ismael Andrea Car, Zacharias Vitalij Kovaljov, Anna Dusica Bijelic, Aballo David Butt Philip, Översteprästen Rob - Nebukadnessar Akt 3
  Kompositör: Giuseppe Verdi
 • 20.49
  Nebukadnessar Placido Domingo, Abigail Ljudmila Monastyrska, Fenena Marianna Pizzolato, Ismael Andrea Car, Zacharias Vitalij Kovaljov, Anna Dusica Bijelic, Aballo David Butt Philip, Översteprästen Rob - Nebukadnessar Akt 4
  Kompositör: Giuseppe Verdi
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2
Birgit Nilsson 100 år: Tristan och Isolde Lör 19 maj kl 19:00(255 min)

Lyssna på Birgit Nilsson i sitt esse när Tristan och Isolde sattes upp på Kungliga Operan i Stockholm 1966.

Lyssna på Birgit Nilsson i sitt esse när Tristan och Isolde sattes upp på Kungliga Operan i Stockholm 1966.

Birgit Nilsson 100 år: Nilsson som den dekadenta... Tor 17 maj kl 22:10(110 min)

Göran Genteles uppsättning av Salome från 1954 var banbrytande och innebar också Birgit Nilssons definitiva genombrott.

Göran Genteles uppsättning av Salome från 1954 var banbrytande och innebar också Birgit Nilssons definitiva genombrott.

Birgit Nilsson 100 år: Sopranstjärnor hyllar... Tor 17 maj kl 19:00(200 min)

Den 17 maj är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. På födelsedagen tolkar sju stolta sopraner 1900-talets främsta högdramatiska soprans repertoar i en direktsänd konsert från Göteborgsoperan.

Den 17 maj är det 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. På födelsedagen tolkar sju stolta sopraner 1900-talets främsta högdramatiska soprans repertoar i en direktsänd konsert från Göteborgsoperan.

Askungen av Jules Massenet Lör 12 maj kl 19:00(180 min)

Lyssna på en föreställning av Askungen av den franska tonsättaren Jules Massenet från Metropolitanoperan i New York.

Lyssna på en föreställning av Askungen av den franska tonsättaren Jules Massenet från Metropolitanoperan i New York.

Parken av Hans Gefors Lör 05 maj kl 17:55(219 min)

Parken är en naken och mörk skildring av människans eviga längtan efter närhet och mening. Hör Sverigepremiären av denna opera löst baserad på En midsommarnattsdröm direkt från Malmöoperan.

Parken är en naken och mörk skildring av människans eviga längtan efter närhet och mening. Hör Sverigepremiären av denna opera löst baserad på En midsommarnattsdröm direkt från Malmöoperan.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".