Ett avsnitt från Tack för maten
26 min
Del 3: Potatis
Ons 14 aug 2013 kl 14:30
I det här tredje och sista avsnittet av Tack för maten tar vårt resande matsällskap sig an potatisen - en tålig knöl som mättat många magar under knapra tider och karga vintrar. En mättande gröda som är... älskad för både dess smak och låga pris. Men de senaste åren även illa betraktad. I lågkolhydratdieterna är potatisen bannlyst. Och den potatis som vi äter mest av är även en av Sveriges mest besprutade gröda. Men måste det vara så? Nej blir svaret från den lantbrukare som vi träffar utanför Kalmar. Och potatis och rotfrukter, om de är obesprutade, är bra mat om man vill ta hänsyn till både miljö och klimat säger experterna. I programmet spanar vi också in en 250 år gammal potät... Missa inte heller kocken Maximillian Lundins tre potatisrecept längst ned på sidan här. Allt gott // Malin Olofsson Lyssna Mer om den globala matindustrin Malin Olofsson på twitter:

Pommes Fondant

4 personer tillbehör till huvudrätt
10 minuter effektiv tid

12 stora amandine potatisar eller mandelpotatisar
50 g osaltat smör
vatten
½ tsk havssalt

Skrubba potatisen och dela en gång på längden. Ta lite av smöret och smörj in botten på den bredaste kastrull du har. Viktigt att alla potatis får plats med snittytan mot kastrullbotten. Koka i två omgångar om det inte får plats.

Häll på vatten så att det täcker potatisen precis. Lägg i smör och salt. Riv ett runt papperslock av smörpapper som täcker ytan på vattnet. Koka på stark värme tills vattnet har kokat bort och smöret börjar brynas. Sänk värmen lite och låt sedan smöret bli mörkbrunt i botten. Dra kastrullen åt sidan och låt stå i 10 minuter. Lyft sedan potatisen försiktigt med spetsen på en liten kniv och servera direkt till en svampsoppa, grillad  fisk eller grönsaksragu.

Färskpotatissallad med skärbönor, äpple, vårlök, vinaigrette

4 personer tillbehör till huvudrätt
15 minuter effektiv tid

800 g färskpotatis
200 g skärbönor i olika färger
2 st vårlökar
2 st äpple
1 dl fruktig rapsolja
5 cl äppelcidervinäger
1 tsk stark senap

Skrubba färskpotatisen och koka i lättsaltat vatten i 15 minuter under lock. Häll av vattnet och låt potatisen stå i 5 minuter.

Strimla bönorna och löken tunt. Lägg i en stor skål. Skiva potatisen i skålen. Tillsätt olja, vinäger, senap, havssalt och svartpeppar. Blanda om och smaka. Tillsätt eventuellt mer vinäger eller salt.

Gurka och potatisassiette med dill och fetaost

4 personer förrätt eller som tillbehör
10 minuter effektiv tid
400 g rödskalig potatis – t.ex. asterix eller cherie
1 gurka
1 litet knippe dill
1 litet knippe bladpersilja
120 g fetaost
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt
2 nypor svartpeppar

Skrubba potatisen och ångkoka i 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i ½ cm skivor. Skär gurkan i samma skivor. Plocka dill och persilje blad. Smula fetaostet. Lägg potatis och gurka omlott. Dressa dem med vinaigretten, strössla över fetaosten och avsluta med att lägga örterna ovanpå. Passar bra till fisksoppa, kikärtsgryta eller grillad smörgås.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".