I vädersajternas värld

20 min
De senaste åren har vi snabbt vant oss vid att i datorn eller mobilen få detaljerade väderprognoser för upp till tio dagar framåt för just den stadsdel eller plats som vi bor i. Men vädersajter och appar ger en bild av det kommande vädret som det egentligen im6e finns underlag för. -Vädret borde presenteras med lite bredare pensel, tycker Martin Hedberg, chefsmeteorolog på klart.se

 Det var 2007 som detaljerade väderprognoser för även små byar och platser överallt i Sverige introducerades. Först ut var den norska sajten yr.no som från starten erbjöd väderprognoser för 9 000 platser i Sverige.
 –Bakgrunden var att Norges Meteorologiska Institut bestämde sig att släppa alla meteorologiska data fria. Tidigare kostade prognoser en krona per plats och timme, säger yr.no:s redaktör Erik Bolstad.

 Yr.no är ett samarbete mellan Norges public service radio&TV-bolag NRK och det statliga Norges Meteorologiska Institut. Orsaken till att yr.no kunde presentera lika detaljerat väder för platser i Sverige som för norska platser var att den rutnätsbaserade vädermodell med vilken man gör prognoserna även täckte Sverige. SMHI lanserade en liknande sajt som yr.no först 2009.

 Nu går de statliga meteorologiska instituten i Sverige och Norge ihop och inför gemensamt en ny och mer högupplöst vädermodell än tidigare.
 –Det är de stora kostnaderna för att köra modellen i superdatorer som är bakgrunden till samarbetet, säger Fredrik Linde på SMHI.

Den nya modellen börjar köras nästa år och innebär att avståndet mellan de punkter på den del av jordytan spm modellen är intresserad av minskar från cirka fem till cirka två kilometer.
 –Den högre upplösningen gör att vi lokalt kommer att kunna fånga upp skurbetonat väder som vi tidigare haft svårt att täcka, säger Fredrik Linde.

Samtidigt som den nya modellen införs släpper också SMHI sina väderdata fria för användning, tex. av företag som behöver aktuella väderdata t ex för energistyrning av hus.
 –Vi ser ingen anledning att sitta och hålla på data som är framtagna med skattepengar. Men tidigare har SMHI inte haft system och resurser för att dela med oss av data, säger Fredrik Linde.