Ett avsnitt från P2 Live
Årstiderna enligt Vivaldi och Piazzolla + magisk vokalmusik av Catarina Palmér och Arvo Pärt
Fre 16 aug 2013 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Ett av de mest kända verken inom klassisk musik (egentligen snarare barockmusik) är Vivaldis De fyra årstiderna från 1723. Denna tetralogi bestående av fyra korta violinkonserter är också ett tidigt exempel... på "programmusik" (motsatsen till "absolut musik") som blev oerhört populärt under romantiken, från Hector Berlioz Symphonie fantastique till Richard Strauss symfoniska dikter. Tangokompositören Astor Piazzollas fyra årstider är av en helt annan karaktär - komponerade mellan 1965 och 1970 och handlar lika mycket om livet i Piazzollas älskade Buenos Aires som årstidernas cykel. Här tolkar Sveriges Radios Symfoniorkester med Simon Crawford Phillips som dirigent dessa två väldigt olika men ändå besläktade verk. Solister är violinisten Malin Broman, basisten Rick Stotijn och dirigenten själv som pianist. Därefter får vi höra en fantastisk konsert från 2010 års Östersjöfestival. Tõnu Kaljuste dirigerar Lettiska radions kör och Stockholms sinfonietta i bland annat Catarina Palmérs ljuvliga Dona nobis pacem och Arvo Pärts fantastiska Adams klagan. Missa inte!

19:03-22:00 P2 Live: Sveriges Radios Symfoniorkester/Estniska körkontraster
1. Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester. Solister: Malin Broman, violin, Rick Stotijn, kontrabas och Simon Crawford Phillips, piano. Dirigent: Simon Crawfoord-Phillips.
a) Antonio Vivaldi: De fyra årstiderna.
b) Astor Piazzolla: De fyra årstiderna i Buenos Aires.
Konsert 19/10 2012, Berwaldhallen.

2. Estniska körkontraster. Lettiska radions kör. Stockholms sinfonietta. Dirigent: Tõnu Kaljuste.
a) Catarina Palmér: Dona nobis pacem.
b) Veljo Tormis: Reminiscentia.
c) Arvo Pärt: Berlinmässa.
d) Arvo Pärt: Adams klagan.
Konsert 2010, Gustaf Vasa kyrka, Stockholm.

Från Berwaldhallens programtidning:

1725 återvänder Antonio Vivaldi till sin födelseort, Venedig, efter att ha tillbringat några framgångsrika år i Rom. Med sig i bagaget har han fyra nya operor. Från en sinfonia ur en av dem, Il Giustino, kom han att låna motiv till den berömda första satsen i Årstiderna (Våren). Senare samma år tillkommer resterande satser. De lantliga omgivningarna runt Mantova och kanske en förälskelse i vännen och favoriteleven Anna Tessieri Giro, stod för inspirationen. Musiken var på sin tid revolutionerande. Vivaldi beskriver målande naturen, djuren och de människor som bebor trakten.

Astor Piazzolla, blev även han inspirerad av sina hemtrakter - Buenos Aires. 1965 komponerar han scenmusik till pjäsen Melenita de oro (Den lilla flickan med guldhåret). Det sägs att det var en mycket tidspressad Piazzolla som skrev Verano Porteño under ett intensivt nattligt arbetspass. Stycket blev dock mycket populärt och kommer så småningom att inleda De fyra årstiderna i Buenos Aires (Las Cuatras Estaciones Porteñas). Första satsen blir som vi ser, precis som hos Vivaldi, byggt på ett tidigare sceniskt verk.

Piazzolla var intresserad av många olika musikstilar. Han kom tidigt i kontakt med bl a Bachs kontrapunktiska musik och jazz. Verket är ett mycket bra exempel på Piazzollas livsgärning att förädla tangomusiken, den s k nuevo tango. I original skrevs verket för hans egna tangokvintett men det har under tidens gång omarbetats för olika besättning ett flertal gånger. Piazzolla hade italienskt påbrå från den södra regionen Apulien. Han kom själv att återvända och bosätta sig i Rom i början av 1970-talet.

Vivaldis beskrivning av årstiderna är italienska. Den italienska sommaren är som bekant mycket torr med vindar som sveper in från Sahara. Vintrarna relativt milda. Våren är mera lik vår sommar här på våra nordligare breddgrader. För Piazzolla, som bor på södra halvklotet, är det omkastade förhållanden. När han lånar musikaliska citat ur Vivaldis Årstiderna, är det ingen slump att de är inverterade – den Argentinska vintern klingar sommar och tvärt om.

Simon Crawford -Phillips är pianisten med mångsidig erfarenhet som solist, kammarmusiker (en av grundarna av Kungsbacka pianotrio)och
ackompanjatör. På senare tid har hans stora passion för musik även fått honom in på dirigentbanan vilket lett till samarbetat med orkestrar som Scottish Chamber Orchestra, English Chamber Orchestra och the Academy of Saint-Martin- in-the-Fields.

Malin Broman, sedan 2008 Sveriges Radios Symfoniorkesters 1:e konsertmästare, började spela violin redan i femårsåldern. Malin har öst in framgångar både som solist och kammarmusiker (även hon är grundare av Kungsbacka pianotrio) och vunnit flera priser och utmärkelser.

Rick Stotijn hörde vi senast i mars i år som solist i Nino Rotas konsert för kontrabas. Han är förste kontrabasist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Rick är även verksam som solist och i olika kammarmusikaliska konstellationer och sammanhang runt om i världen.

Catharina Palmér föddes 1963 i Karlskrona. Med studier i bland annat violin, piano och orgel som musikalisk bakgrund, började hon studera komposition 1991. År 1998 avslutade hon sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med diplom i komposition. Hennes lärare var bland andra Sven-David Sandström, Pär Lindgren samt i Köpenhamn Per Nørgård. Hon har en doktorsgrad i komposition från Indiana University i USA.

Palmérs verkförteckning, som uppgår till närmare femtio kompositioner, upptar verk skrivna för kör och sångsolister, orkesterverk och en rad olika instrumentensembler. Bland de verk hon sätter främst kan nämnas Counterpoint to Silence från 1999, A prayer som är ett beställningsverk från Akademiska kören (för kör, sopran- och altsolo, stråkorkester och slagverk) från 2002 samt Like Endless Chains of Gold från 2003 för fyra soloröster och kammarensble. Catharina Palmer inspireras ofta av poesi till sina kompositioner. Även när dikten inte är med i det färdiga verket bildar den en utgångspunkt för henne. Bland de poeter som inspirerat henne kan nämnas Octavio Paz och Tomas Tranströmer.

Palmérs körstycke Dona nobis pacem var en av höjdpunkterna på 2010 års Östersjöfestival. Att lyssna på denna vackra musik är som att bäras av änglars röser och sväva mellan liv och död - en musikalisk resa som inte slutar med någon bombastisk entré till himmelriket, utan med en långsam landning på den karga jorden, som en dröm som man långsamt glider ut ur.

Arvo Pärt
är en av vår tids stora tonsättare, kanske den störste världen har skådat sedan Sjostakovitj. Hans resa från hyperintellektuell tolvtonsmusik till innerlighetstörstande musikalisk asketism är fascinerande. Tintinnabuli kallar han sin egensinniga kompositionsmetod, och han har sagt så här om sin minimalistiska tonkonst:

"Jag skulle kunna likna min musik vid ett vitt ljus som innehåller alla färger. Endast ett prisma kan dela färgerna och få dem att få dem att framträda; lyssnarens själ skulle kunna vara detta prisma."

Adams klagan uruppfördes på Östersjöfestivalen 2010. Det är ett oerhört gripande verk för kör och sinfonietta som på ett lika precist som unikt sätt fångar Adams ångest över att fördrivas från Edens lustgård efter sitt ödesdigra val att trotsa Gud. Religiösa motiv återkommer i Arvo Pärts musik, men liksom hos Bach är sorgen, smärtan och sökandet i musiken något man inte behöver vara troende för att kunna ta till sig.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Malin Broman Violin, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Simon Crawford Philips, Boel Adler Recitation - De Fyra Årstiderna
  Kompositör: Antonio Vivaldi
 • 20.00
  Malin Broman Violin, Rick Stotijn Kontrabas, Simon Crawford Phillips Piano Och Dirigent, Sveriges Radios Symfoniorkester - Årstiderna I Buenos Aires
  Kompositör: Astor Piazzolla
 • 20.39
  Stockholms Sinfonietta, Dirigent T Nu Kaljuste - Reminiscentia
  Kompositör: Veljo Tormis
 • 21.08
  Lettiska Radions Kör, Stockholms Sinfonietta, Dirigent T Nu Kaljuste - Berlinmässa
  Kompositör: Arvo Pärt
 • 21.32
  Lettiska Radions Kör, Stockholms Sinfonietta, Dirigent T Nu Kaljuste - Adams Klagan
  Kompositör: Arvo Pärt
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".