Ett avsnitt från Karlavagnen
77 min
Vad händer på hemmet?
Tor 22 aug 2013 kl 22:12
Titt som tätt översköljs vi av nyheter om brister i äldrevården. Det handlar om patienter som blir liggande i dagar och om äldre som blir inlåsta på nätterna. Ikväll har SVT-programmet Sveriges bästa äldreboende... premiär. I fyra avsnitt ska experter hjälpa Smedsbergets äldreboende att bli Sveriges bästa. Därför vill vi i Karlavagnen ikväll höra om dina erfarenheter. Är du rädd för att bli gammal och hamna på hem? Eller har du världens bästa upplevelser? Kanske har din mamma blommat upp sen hon fick andra att dricka kaffe med? Eller har du valt att samla hela din familj hemma, i äkta italiensk stil? Ring i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla gärna redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

Vi blir allt äldre i Sverige. Sedan mitten av 1800-talet har medellivslängden ökat nästan oavbrutet, och 2011 blev kvinnor i snitt 84 år och män 80 år gamla. Statistiken visar också att 11 procent av de flickor som föds idag kan bli hundra år gamla. 

Ju äldre man blir, desto fler krämpor riskerar att dyka upp och vissa klarar inte att bo hemma de sista åren, utan alternativet blir istället att flytta till ett äldreboende. Men trots att antalet äldre blir allt fler, blir antalet platser på äldreboenden allt färre. Neddragningar inom äldrevården har gjort att det idag finns 30 000 färre platser än för tio år sedan.

Den senaste tiden har bristerna i äldrevården debatterats häftigt, inte minst efter nyheter om benbrott som inte upptäckts på månader, eller äldre som inte får duscha mer än någon enstaka gång i veckan. 

Men allt är så klart inte nattsvart. Många äldreboenden runt om i landet är både trygga, välorganiserade och välbemannade. 

Ikväll vill Karlavagnen höra om dina upplevelser av äldrevården, så berätta här!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".