90-talet i backspegeln och filmens förkärlek för det förflutna

44 min
Hur minns vi 90-talet, då ett stort antal flyktingar från krigets sammanfallande Jugoslavien kom till svenska orter som Kimstad och Motala? Eller till dalsländska Åsensbruk utanför Mellerud, som är skådeplatsen för Exporedaktören Daniel Poohls debutroman Som om vi hade glömt - en bok som berättar om hur de kosovoalbanska flyktingarna tas emot i det lilla samhället och vilka förändringar deras ankomst för med sig.

Sanna Rayman, ledarskribent på Svenska dagbladet, Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri och kulturredaktionens Cecilia Blomberg diskuterar romanen och spåren av 90-talets flyktingdebatt. Är tongångarna  annorlunda i dag? Och som Daniel Poohl själv frågar sig i romanen, varför blev polariseringen så kraftig mellan de fientligt inställda och de som tog flyktingarna i försvar?

Och - berättelser om tid som flytt är förstås alltid tacksamt stoff i konsten, men på senare år har det kommit en hel mängd bio- och TV-filmer som bottnar i händelser under 1900-talets andra hälft, Mikael Marcimains "Call girl"är bara ett av de senaste exemplen, för några år sedan gjorde Amir Chamdin "Cornelis" - om musikern Cornelis Vreeswijk -  och i höst har "Monica Z" av Per Fly premiär. Nästa år är det dags för filmatiseringen av Klas Östergrens roman "Gentlemän" och dokumentären "Palme" av Maud Nycander och Kristina Lindström har nått stor publik. Varför är det förflutna så gångbart? Vad är det som lockar publiken och filmskaparna? Och hur påverkas filmskapandet av dagens ständigt ökande mängd digitalt arkivmaterial? Samtal med bland annat Helena Lindblad, filmkritiker på Dagens nyheter.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Reporter: Isa Andersson
Producent: Maria Götselius