Nordisk folk med Tranotra + kongolesisk dans med Konono No. 1 + svensk-japanskt jazzmöte med Sakoto Fuji, Mattias Hjort och Peter Nilsson

Här finns inget ljud
1. Tranotra. Börjar ca kl 19:08 2. Konono No 1. Börjar ca kl 19:50 3. Sakoto Fuji, piano, Peter Nilsson, trummor och Mattias Hjort, bas. Börjar ca kl 20:45 Konserter 4/4, 17/5 och 19/4, Konsthallen, Malmö. Presentation: Marie Vesterholm. Det är tre helt olika konserter - men med flera gemensamma nämnare: det är egensinnigt och konstnärligt nyskapande, det är ny musik - men det betyder inte alltid att den är nyskriven - utan ibland räcker det med att man elektrifierar de gamla traditionerna...Och allt utspelar sig i Malmö! Läs mer och lyssna på smakprov från konserterna:

Konono No 1 och Tranotra har inte bara fötterna fast förankrade i myllan utan hela vägen upp till midjan vadar man omkring i hemländernas kultur. Tranotra är bandet som bildats av fyra egensinniga musiker från fyra olika länder; här möts olika traditioner, spelstilar och erfarenheter för att tillsammans kunna göra både konserter och skivor. Egentligen började det som ett skolprojekt: en Masterutbildning som var ett samarbete mellan fyra musikhögskolor i Norden där man hela tiden skapat utbildningen med gruppen i centrum: En termin Stockholm, en i Odense i Danmark, en termin på Sibeliusakademien i Helsingfors och så 6 veckor i Voss i Norge.

Konserten spelades in en bedövande vacker försommarkväll i Malmö Folkets Park på den rotunda som kallas Barnens scen. Tranotra är Olaug Furusaeter - violin, Benjamin Bøgelund Bech - klarinett & basklarinett, Markus Räsänen - dragspel, Sven Midgren - violin & viola.

I andra ändan av Folkets Park i Malmö ligger Moriskan, och där spelade Konono No. 1. En exklusiv konsert - den enda i Sverige. Huvudinstrumenten är Likembé – tumpianon.

Det var Papa Mingiedi Mawangu som 1948 flyttade till Kinshasa och strax därefter grundade det första Konono - namnet kommer från ordet Kukonana - det tillstånd när man blir lite stel, ledsen och darrar för att det är kallt och du inte har nån jacka...Idag är det Papa Mingiedis son Augustin som leder bandet.  Vi hör i P2 Live det hypnotiska, dansanta och lite skeva ljudet av Konono No.1 med Augustin Makuntima Mawangu på solo-likembé, Gaston Menga Waku på sång och bas-likembé, Jacques Mbiyavanga Ndofunsu på trummor tillsammans med Vincent Visi Niati och Pauline Mbuka Nsiaka på sång och slagverk. Det blir dans i trans…

Den japanska pianisten Satoko Fujii är hyllad av kritiker och fans över hela världen som en av de mest originella rösterna på den internationella jazzscenen idag. Klassiskt skolad sedan hon var 4 år, med en växande längtan att kunna improvisera fann hon att hon inte kunde göra något på pianot utan noter framför sig - hon hittade en väg att bryta sig fri genom sin röst. Med hennes kärlek till pianot och längtan att spela improviserad musik flyttade hon till USA för att studera Jazzen vid Berklee College of Music. Idag ser hon sig som en jazzmusiker i den bemärkelsen att hon delar de fria värderingarna som hon anser är fundamentet i den levande konstformen vi kallar jazz. I sin musik strävar hon och försöker utmana sig själv att spela musik som ingen har hört förut.

När Malmö stod som värd för den årliga Jazzriksdagen bjöd Jazz i Malmö in den Japanska pianisten Satoko Fujii för ett unikt möte med två malmömusiker. Nämligen Mattias Hjort, bas och Peter Nilsson trummor. Satoko Fuji, född 1958, är otroligt produktiv och undersökande i sitt musicerande. Denna trio är ett musikalsikt möte - ett experiment - som Jazz i Malmö är initiativtagare till.

Mattias Hjort och Peter Nilsson är två av nyckelmusikerna i det skånska produktions- och skivbolaget Kopacetic.

Text: Marie Vesterholm

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Sven Midgren, Tranotra Dvs Olaug Furusaeter, Benjamin Bech, Markus Räsänen - Kaukana Lännessä
  Kompositör: Petri Hakala
 • 19.17
  Tranota - Titydeli
  Kompositör: Trad Arr Sven Midgren
 • 19.22
  Tranotra - Hoppet Komp
  Kompositör: Trad Arr Sven Midgren
 • 19.29
  Tranotra - Krokodiltårar
  Kompositör: Mats Edéen
 • 19.42
  Tranotra - Influence Du 7/8
  Kompositör: Markus Räsänen
 • 19.50
  Konono No 1 - Makembe
  Kompositör: Mingiedi Mawangu
 • 20.05
  Konono No 1 - Konono Wawawa
  Kompositör: Mingiedi Mawangu
 • 20.30
  Konono No 1 - Menga Waku
  Kompositör: Guiome
 • 20.45
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Rotation
  Kompositör: PETER NILSSON
 • 21.03
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Gen Himmel
  Kompositör: Satoko Fuji
 • 21.24
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Sevedge
  Kompositör: Satoko Fuji
 • 21.33
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Triangel
  Kompositör: Satoko Fuji
 • 21.44
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Morph #1
  Kompositör: Mattias Hjort
 • 21.54
  Satoko Fuji, Mattias Hjort, PETER NILSSON - Spring Storm
  Kompositör: Satoko Fuji