Ett avsnitt från Karlavagnen
75 min
Hur väljer du skola?
Mån 19 aug 2013 kl 21:40
I dagarna börjar hundratusentals barn och ungdomar skolan. På nytt eller igen. I Karlavagnen ikväll vill Lena och Christer höra hur du har tänkt kring valet av skola? Friskola eller kommunal? Är det viktigast... att skolan ligger i närheten eller att den har en speciell pedagogik? Ger valfriheten just frihet eller beslutsångest? I en ny bok kritiseras den marknadsstyrda skolan och författarna, bland annat lärare, menar att den likvärdiga svenska skolan är ett minne blott. Vad tänker du? Är det bra att kunna välja? Hur är det för dig där det bara finns en skola att välja? Vad tänker du kring hela skolvalsdebatten? I Karlavagnen måndag är du välkommen att prata med Lena Nordlund och Christer Engqvist i Uppsala. Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

Det fria skolvalet infördes 1992. Innan dess hade de flesta barn gått i den skola som låg närmast hemmet. Tanken med det fria skolvalet var att minska segregationen och skapa högre kvalitet i och med att skolorna fick konkurrera med varandra. 

Men studier har visat att det fria skolvalet, tvärtemot grundtanken, snarare ökat segregationen, då vissa föräldrar väljer aktivt bort skolor med många elever från mer socialt utsatta områden, även om de ligger närmast hemmet.

I en debattartikel i DN skriver författarna till en ny bok att den likvärdiga skolan, en gång kronjuvelen i svensk välfärd, har slagits i spillror och att vi nu måste överge idén om en marknadsstyrd skola.

Men VD:n för Friskolornas Riksförbund, Cecilia Nykvist, håller inte med och kallar det fria skolvalet för "en fantastisk jämställdhetsreform"

De senaste åren har det fria skolvalet debatterats friskt, inte minst i och med John Bauer-koncernens konkurs i våras. 

Hur tänker du kring valet av skola? Och är det bra att kunna välja? Tyck till här!

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".