Golfsnobbar och Korpenarbetare - om idrott, klass och fördomar

75 min
Pensionärer ägnar sig åt boule och de rika och berömda spelar golf. Eller? Stämmer det att det bara är personer med hög inkomst som spelar tennis, och att boxning är en idrott för de som vuxit upp i hyreshus? Eller är det så att alla kan ägna sig åt allt? Vilken är den största fördomen om din sport? Har du kanske känt dig hindrad av att ägna dig åt din idrott för att människor har fördomar? I Karlavagnen tisdag är du välkommen att prata med Lasse Kronér i Göteborg. Ring i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla gärna redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

Fördomar om olika sporter har troligtvis funnits lika länge som sporterna själva. En av de första var kanske att sport är något som bara män kan (och borde) syssla med. På 1800-talet tog den moderna tävlingsidrotten form och då handlade det främst om manlig kamp och kraftmätning. Kvinnor var länge hänvisade till "mjukare" sporter som gymnastik, badminton och simning, skriver Nationalencyklopedin.

Trots att idrotten kommit långt och tagit sig förbi många av de klassiska fördomarna finns fortfarande sporter som är mer eller mindre reserverade för män, respektive kvinnor, åtminstone i OS-sammanhang. Ett exempel är boxningen, som inte förrän 2010 blev en OS-gren även för damer. Men det finns också grenar där män inte får delta, och då handlar det om konstsim och rytmisk gymnastik. 

Här kan du läsa om Stockholm Konstsim Herr, sveriges första konstsimlag för herrar.

Även fördomar som har med klasstillhörighet har hängt med länge. Det finns flera teorier om vad det beror på. Vissa säger att det har med de faktiska kostnaderna att göra, att det är naturligt att segling och golf anses vara "rikemanssporter" för att man behöver mer och dyrare utrustning.

Andra tror att det handlar om tid, att man måste ha möjligheten att lägga flera timmar på en golfrunda eller flera dagar på en seglats. Bloggaren Helgfilosofen skriver att just golf och segling är långsamma sporter, och det "beror på att man ska ha möjlighet att samtala och knyta nya affärskontakter. Detta funkar ju inte lika bra i ex ishockey där man ju mer tacklar varandra."

Har du känt av fördomar i ditt sportutövande, som grundar sig i tankar om vad som är manligt och kvinnligt? Kanske har du hört att balett är en "tjejsport"? Eller att "hockey bara är för killar"? Eller har du fått höra att boxning är en "förortssport" och innebandy bara är till för moderater? Och hur har fördomarna påverkat dig? Tyck till här!