Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
30 min
Spotlight London - från Shakespeare till Helen Mirren
Ons 21 aug 2013 kl 14:03
Teater är hett i London och en ny, ung publik lockas till föreställningarna. När National Theatre och Punchdrunk Theatre i våras släppte biljetterna till sin gemensamt producerade föreställning i en gammal... industrifastighet i Paddington såldes 50.000 biljetter på 36 timmar.

Detta är bara ett av många exempel på att det just nu är medvind för teatern i London. Till stor del beror framgångarna på just National Theatre, Englands nationalscen . Under de senaste tio åren har teatern under Nicholas Hytners ledning producerat succéföreställningar på löpande band. Flera av dem har så småningom flyttats till det kommersiella West End där de fortsatt att locka storpublik och dragit in pengar till National Theatre. Föreställningen ”WarHorse” till exempel har de senaste åren stärkt nationalscenens kassa med omkring 30 miljoner kronor årligen.

I fyra program med rubriken ”Spotlight London” tar Kerstin Berggren med lyssnarna på en resa framför och bakom kulisserna i ett av världens vitalaste teaterlandskap. Regissörer, skådespelare och kritiker kommer till tals och i den första delen av serien får lyssnarna möta bland andra National Theatres chef Nicholas Hytner.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.05
  David Bowie - Where Are We Now
  Album: Where Are We Now
  Kompositör: David Bowie
  Bolag: ISO RECORDS
 • 14.09
  Ensemblen - Only Remembered
  Kompositör: Ira Sankey
 • 14.15
  Heitor Pereira, Dirk Brossé, Belgiska Radions Symfoniorkester (Leuven) - Nyah And Ethan
  Album: The Wings Of A Film
  Kompositör: Hans Zimmer
  Bolag: DECCA
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".