Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Om konsten att vandra
Tor 22 aug 2013 kl 12:10
Hur ska vi förstå att människor ger sig ut på vecko- och månadslånga vandringar? Och längs gamla pilgrimsvägar i en tid av tilltagande sekularisering och allt tommare kyrkor? Vad driver dem? Möt både vandrare... och forskare på jakt efter svar. Tyvärr förekom ett faktafel i dagens program: Santiago de Compostela ligger i Spanien, inget annat/Red.

 Från Florens till Rom löper en gammal italiensk pilgrimsväg, Via di Fransceso. Årligen söker sig 20 000 - 30 000 vandrare till denna väg. Familjer, ungdomar och äldre. En del vandrar av religiösa skäl, andra av kulturella eller sociala. Till detta kommer så alla de som följer leden på lands- och motorvägar med cykel, motorcykel, vespa, buss eller bil.

 Italienska forskare tror att långvandring är här för för att stanna och förbereder större forskningsprojekt för att kartlägga vilka vandrarna är och i vad deras behov består. Alla i programmet medverkande - vandrare från Norge, Österrike och England - såväl som forskare från svenska och italienska universitet belyser fenomenet långvandring från olika utgångspunkter.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".