Elvis iPod. Tomas Blom och Magnus Norrman undersöker hur det blev rock' n roll. Del 1 av 2.

Här finns inget ljud

Elvis Presley spelade in sina första skivor 1953, för precis 60 år sedan. Året efter fick han ett erbjudande av Sam Phillips, ägare till Sun-studion i Memphis. Den sessionen höll på att sluta snöpligt, eftersom Elvis inte lyckades alls med sången. Men i ett ögonblick av inspiration - eller desperation - började han dänga på gitarren och sjunga en gammal blueslåt, "That's Alright", som han plockat upp någonstans. Sam Phillips lystrade till ljudet - en ung snygg vit man som sjöng med de svartas sväng - och resten är historia.

Men vilken musik var det som formade den unge Elvis, vad hade han växt upp med, vad hördes i radion därhemma? Vilka spellistor hade han haft i sin iPod - om såna varit uppfunna på den tiden? Den saken har Magnus Norrman och Tomas Blom bestämt sig för att ta reda på. I två program får vi höra musik med rötterna i djupa Södern, där Elvis växte upp, ivrigt lyssnande till country, blues, hillbilly och gospel.

Del 1 innehåller mycket av den musik som spelades in under 1920 och 30-talet, när den amerikanska skivindustrin sakta började inse att det gick att göra pengar på fiolspelare och bluesgitarrister från landet, folklig och enkel musik som skivköparna snabbt tog till sina hjärtan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".