Elvis iPod. Tomas Blom och Magnus Norrman undersöker hur det blev rock' n roll. Del 1 av 2.

Här finns inget ljud
Elvis Presley spelade in sina första skivor 1953, för precis 60 år sedan. Året efter fick han ett erbjudande av Sam Phillips, ägare till Sun-studion i Memphis. Den sessionen höll på att sluta snöpligt, eftersom Elvis inte lyckades alls med sången. Men i ett ögonblick av inspiration - eller desperation - började han dänga på gitarren och sjunga en gammal blueslåt, "That's Alright", som han plockat upp någonstans. Sam Phillips lystrade till ljudet - en ung snygg vit man som sjöng med de svartas sväng - och resten är historia.

Men vilken musik var det som formade den unge Elvis, vad hade han växt upp med, vad hördes i radion därhemma? Vilka spellistor hade han haft i sin iPod - om såna varit uppfunna på den tiden? Den saken har Magnus Norrman och Tomas Blom bestämt sig för att ta reda på. I två program får vi höra musik med rötterna i djupa Södern, där Elvis växte upp, ivrigt lyssnande till country, blues, hillbilly och gospel.

Del 1 innehåller mycket av den musik som spelades in under 1920 och 30-talet, när den amerikanska skivindustrin sakta började inse att det gick att göra pengar på fiolspelare och bluesgitarrister från landet, folklig och enkel musik som skivköparna snabbt tog till sina hjärtan.