Karriär och knark

28 min
Han är en framgångsrik civilekonom och entreprenör, som förlorade ett toppjobb i Bryssels finansvärld. Missbruket kostade honom och arbetsgivaren tusentals koronor per dag, till den dagen då korthuset rasade..


- Min vardag blev att upprätthålla en fasad. Jag blev en mästare i att manipulera och att lägga ut dimridåer.
Den mesta tiden av arbetsdagen gick åt att fixa knark.. och att hålla skenet uppe inför kunder och chefer, berättar Martin Sjöberg.
Kraschen kom en dag när Martin somnade inne på kontoret i samband med en eldsvåda.
Han reste hem till Sverige och började en mödosam avvänjning med total avhållsamhet  och 12-punktsprogram.
Då träffade han numera vännen och kollegan Fredrik Ljung. Båda hade liknande upplevelser med missbruk. Tillsammans startade dom företaget Ljung&Sjöberg, för att aktivt arbeta med drogrelaterade personalproblem på arbetsplatserna runt om i Sverige. Martin och Fredrik gjorde alltså sina tidigare erfarenheter med eget  missbruk till en framgångsrik affärsidé, att hjälpa andra med alkohol- och drogberoende.
- Själv hade jag två hjärtstillestånd men nu är jag tillbaka. Jag träffar ju genom jobbet många människor som kommer fyllda av skam, skuld, ånger, rädslor. Sen efter ett tag har livet återvänt och jag tycker det är fantastiskt att se det i människors ögon, det är i ögonen man ser det… hoppet, berättar Martin

Jessica Storbjörk är docent och universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon forskar vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning ,SoRAD.
Enligt en forskningsstudie som SoRAD gjorde 2011 tar sig de flesta tunga missbrukarna sig ur sitt beroende. 
Två av tre som fick vård i början av 2000 talet var drogfria fem år senare, enligt en senare uppföljningsstudie. De hade också i flera fall ordnat bostad och jobb.
De som har haft kontakt  missbrukarvården verkar generellt sett nöjda. Mindre nöjda är de som haft kontakt med socialtjänsten och de riktigt tunga missbrukarna.

-Studien visar att flera missbrukare tar sig upp än vi tidigare trott, enligt Jessica Storbjörk på SoRAD.

 

Lyssna på de andra två programmen i temat: