Höstsäsongens första Jazzradion med Jazzarkivets sista med Art Blakey och The Jazzmessengers

Här finns inget ljud

Jazzradion i P2 drar igång höstsäsongen med en ny programledare. Janne Lindvall har vi bland annat hört i "Swing" och nu sätter han sig alltså vid mikrofonen i Jazzradion. Första programmet är en liten specialare. Vi sänder sommarens sista avsnitt av Jazzarkivet med Lars Westin och bjuder utöver det på både årgångsjazz och det som är alldeles nysläppt på skiva.

I Jazzradions första timme får vi höra jazz av lite äldre karaktär.
Söndagens program bjuder på de här artisterna:


Gitarristen och sångaren George Benson som tidigare i år gav ut ett hyllningsalbum till Nat King Cole, som han kallat "Inspiration - A Tribute To Nat King Cole"

Den amerikanska trumpetaren Benny Bailey, som  turnerade i Europa i slutet av femtiotalet med vibrafonisten Lionel Hampton. Under den här turnén bestämde han sig för att stanna i Europa och tillbringade en hel del tid i Sverige och gjorde inspelningar bl.a med det legendariska Radiobandet.
I Jazzradion hör du honom med ett mindre storband.

Sångerskan Ruth Brown som under femtiotalet var omåttligt populär inte minst i den då hårt segregerade amerikanska södern. Förutom ett antal kommersiella framgångar på hitlistornas under femtio- och sextitalet medverkade hon också som skådespelare under senare delen av sin karriär, både på film och TV och hon fick också en Tony Award för sin roll i Broadway-musikalen Black And Blue.

När man talar om saxofonisten Hank Mobley citerar man ofta skribenten  Leonard Feather som kallade honom för "tenorsaxofonens mellanviktsmästare" och han syftade då på att hans ton inte var lika stark och aggressiv som John Coltranes, men inte heller så soft som Stan Getz.

Sångaren Al Jarreau som med sin karakteristiska röst har under sin karriär rört sig i gränslandet mellan pop. soul, funk och jazz. I Jazzradion hör vi honom i en välkänd gammal låt som han förstås gör till sin egen.

Pianisten och bandledaren Horace Silver hör vi med egna kvintetten i ett spår från skivan "The Tokyo Blues" från 1962.

Sångerskan Dianne Reeves har sedan sena 80-talet tillhört toppskiktet av amerikanska jazzdivor. Sprungen ur en mycket musikalisk familj så fanns det egentligen bara musiken som tänkbar karriär.
Förutom ett antal skivor i eget namn och ett ständigt turnerande över världen har hon också medverkat på mängder med skivor med andra artister. 2005 spelade hon också rollen som jazzsångerska i George Clooney's film "Good Night And Good Luck"  

Pianisten Horace Parlan är sedan många år bosatt i Köpenhamn efter en karriär i USA som innefattar samarbeten Charles Mingus och Roland Kirk med flera.

Multiinstrumentalisten Raahsan Roland Kirk avslutar Jazzradions första timme i en tolkning av The Nearness Of You som finns på albumet "Third Dimension And Beyond" från 1956

Sommarens sista Jazzarkivet

Jazzarkivet på söndag  ägnas åt ”budskapsjazz”  med trumslagaren Art Blakey och hans Jazz Messengers på gästspel i Sverige år 1962.

Det var Blakeys tredje besök i Stockholm; vid de tidigare 1959 och 1961 hade han omgivit sig med en kvintett. Nu kom The Jazz Messengers i sextettformat och med flera medlemmar, som kom att förbli stjärnor inom jazzen under lång tid.

Framför allt var det trumpetaren Freddie Hubbard (1938-2008) som väckte stor och positiv uppmärksamhet; han hade nyligen ersatt Lee Morgan och aldrig tidigare framträtt i Sverige. Nya var också pianisten Cedar Walton och trombonisten Curtis Fuller, bägge födda 1934 och 2013 fortfarande musikaliskt verksamma.

Kvar i främsta ledet inom jazzen än i dag är också saxofonisten Wayne Shorter som fyller 80 den 25 augusti (!) och som fungerade som repetitör, kompositör och arrangör för The Jazz Messengers innan han gick vidare till Miles Davis klassiska sextiotalskvintett och därefter till gruppen Weather Report, som han ledde på 1970-talet tillsammans med Joe Zawinul.

Basist i Stockholms konserthus den 13 februari 1962 var Jymie Merritt, som numera är 87 år och har dragit sig tillbaka från musiken; han var med i många upplagor av The Jazz Messengers, den grupp Art Blakey fortsatte turnera världen över med till kort före sin död 1990 vid  nyss fyllda 71.

På repertoaren 1962 fanns bland annat ett par kompositioner av Shorter och Henry Mancinis vackra ”Moon River ”, som nyligen lanserats i den framgångsrika filmen ”Frukost på Tiffany’s” och tilldelats en Oscar-statyett som 1961 års bästa filmmelodi. Här fanns också Blakey-bandets största ”hit”, nämligen Benny Golsons ”Blues March” från 1958, som publiken förväntade sig få höra vid varje framträdande. 

För  musikurval och presentationer i ”Jazzarkivet” svarar som vanligt Lars Westin.

Jazz från Island och Korea i sista timmen

Jazzradions sista timme plockar upp några av de nyaste skivsläppen - och en av de äldre, som ändå satt prägel på dagens jazz.

Efter ett antal år som sideman i andra musikers band bestämde sig basisten Robert Erlandsson att starta eget och samlade ihop några av sina favoritmusiker till Robert Erlandsson Quartet. Kvartetten har släppt sin första skiva; News och den består helt av Robert Erlandssons egna kompositioner.

På jazzfestivalen i Ystad för fyra år sedan uppträdde den koreanska sångerskan Yun Sun Nah för första gången i Sverige. I våras släppte hon sitt senaste album som fått namnet Lento.

Gitarristen Rez Abassi gästade Stockholm i våras i sällskap med saxofonisten Rudresh Mahanthappa, en konsert som för övrigt spelades in av Sveriges Radio och som sändes i Jazzradion.
Rez Abbasi föddes i Pakistan men växte upp i Los Angeles. Sen slutet av 80-talet har han haft New York som sin bas. Han senaste skiva heter Continuous Beat.

Under senare delen av 60-talet börade flera jazzmusiker söka sig mot rocken i soundet och uttrycket. Miles Davies banbrytande album Bitches Brew skapade ringar på vattnet och grupper som Wheather Report, Mahavishnu Orchestra och Return To Forever såg dagens ljus i början av 70-talet. Jazzfusion blev en otroligt stark kraft i musiklivet då och har än i dag en stor inverkan på hur den moderna jazen låter. I Jazzradion får vi höra Return to Forever  frontmannen Chick Corea i den riktig klassiker i den här genren; Spain.

Saxofonisten Gilbert Holmström som är en av veteranerna inom svensk jazz, har nu kommit med en ny skiva initierad och producerad av Jonas Kullhammar som har just Gilbert som en av sina stora idoler. Skivan heter Tiden är kort och innehåller Gilbert Holmströms kompositioner förutom just titelspåret.

Sunna Gunnlaugs är en isländsk pianist som sedan ett par år är tillbaka på Island efter ungefär tio år i Brooklyn New York. Där studerade hon piano och träffade dessutom sin make Scott McLemore som medverkar som trummis och slagverkare på den här trio-plattan. Den tredje byggstenen är basisten Þorgrimur Jónsson.

Saxofonisten Cecilia Wennerström kan se tillbaka på en lång musikerkarriär. Hon spelade med den nära på legendariska gruppen Salamander under början av 1980-talet, spelade barytonsax och flöjt i Kurt Olssons Damorkester och har på senare år spelat med såväl Marie Selander som i egna grupper och tillsammans med maken Sven Larsson. Nu är hon aktuell med en ny skiva; Lydian Mars.

Trumpetaren Emil Strandberg har vi bland annat hört tillsammans med gruppen Thus:Owls och i prisade gruppen Seval. Nu har han släppt en trioplatta med eget material som fått namnet Works.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren Magnus, Algotsson Mathias - Cj Cue
  Kompositör: Lindgren Magnus, Algotsson Mathias
 • 17.00
  George Benson - Mona Lisa
  Album: Inspiration
  Kompositör: Ray Evans, Jay Livingston
  Bolag: CONCORD MUSIC GROUP
 • 17.05
  Benny Bailey, Julius Watkins, Phil Woods, Les Spann, Tommy Flanagan, Buddy Catlett, Art Taylor - Please Say Yes
  Album: Big Brass (Benny Bailey)
  Kompositör: Tom Mcintosh
  Bolag: CANDID
 • 17.11
  Ruth Brown - Can'T Stand A Broke Man
  Album: A Good Day For The Blues
  Kompositör: Hoy Lindsey, Dan Penn, Carson Whitsett
  Bolag: BULLSEYE BLUES
 • 17.17
  Art Farmer, Hank Mobley, Horace Silver, Doug Watkins, Art Blakey - Startin' From Scratch
  Album: Quintet
  Kompositör: Hank Mobley
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.24
  Al Jarreau, Larry Goldings, Anthony Wilson, Peter Erskine - I'M Beginning To See The Light
  Album: Accentuate The Positive
  Kompositör: Duke Ellington, Don George, Johnny Hodges, Harry James
  Bolag: VERVE
 • 17.29
  Horace Silver, **, Horace Silver, Blue Mitchell, Junior Cook, Gene Taylor, John Harris - Too Much Sake
  Album: The Tokyo Blues
  Kompositör: Horace Silver
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.40
  Dianne Reeves, Peter Martin, Reuben Rogers, Gregory Hutchinson - Loads Of Love
  Album: A Little Moonlight
  Kompositör: Richard Rodgers
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.46
  Horace Parlan, Booker Ervin, Grant Green, George Tucker, Al Harwood - Up And Down
  Album: Up & Down
  Kompositör: Horace Parlan
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.52
  Rahsaan Roland Kirk, James Madison, Carl Pruitt, Henry Duncan - The Nearness Of You
  Album: Third Dimension And Beyond
  Kompositör: Hoagy Carmichael
  Bolag: GAMBIT RECORDS
 • 18.08
  Freddie Hubbard, Curtis Fuller, Wayne Shorter, Cedar Walton, Jymie Merritt, Art Blakey - Ping-Pong
  Kompositör: Wayne Shorter
 • 18.31
  Freddie Hubbard, Curtis Fuller, Wayne Shorter, Cedar Walton, Jymie Merritt, Art Blakey - Moon River
  Kompositör: Henry Mancini
 • 18.47
  Freddie Hubbard, Curtis Fuller, Wayne Shorter, Cedar Walton, Jymie Merritt, Art Blakey - Blues March
  Kompositör: Benny Golson
 • 19.00
  Lindgren Magnus, Algotsson Mathias - Cj Cue
  Kompositör: Lindgren Magnus, Algotsson Mathias
 • 19.00
  Robert Erlandsson - Directions
  Album: Directions
  Kompositör: Robert Erlandsson
  Bolag: LABEL MISSING
 • 19.06
  Youn Sun Nah, Ulf Wakenius, Lars (1) Danielsson, Vincent Peirani, Xavier Desandre-Navarre - Momento Magico
  Album: Lento
  Kompositör: Ulf Wakenius
  Bolag: ACT COMPANY
 • 19.13
  Rez Abbasi, John Hébert, Satoshi Takeishi - Divided Attention
  Album: Continuous Beat
  Kompositör: Rez Abbasi
  Bolag: ENJA RECORDS
 • 19.18
  Chick Corea, Return To Forever - Spain
  Album: Light As A Feather
  Kompositör: Chick Corea
  Bolag: POLYDOR
 • 19.29
  Gilbert Holmström - 1976
  Album: 1976
  Kompositör: Gilbert Holmström
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.37
  Sunna Gunnlaugs, Thorgrimur Jonsson, Scott Mclemore - Momento
  Album: Momento
  Kompositör: Sunna Gunnlaugs
  Bolag: SUNNA GUNNLAUGS
 • 19.43
  Cecilia Wennerström, Maria Kvist, Filip Augustson, Jonas Holgersson - Lydian Mars
  Album: Lydian Mars
  Kompositör: Cecilia Wenneström
  Bolag: WELA RECORDS
 • 19.53
  Emil Strandberg, David Stackenäs, Pär-Ola Landin - Changes
  Album: Changes
  Kompositör: Emil Strandberg
  Bolag: FOUND YOU RECORDINGS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".