Svalbard allt viktigare för hotade genbanker

20 min

Det internationella frövalvet på Svalbard får en allt viktigare roll för vår framtida matförsörjning. Efter att unika jordbruksväxter gått förlorade på genbanker runt om i världen, blir intresset allt större för att skicka säkerhetskopior till det arktiska bergrummet, där permafrosten ska garantera att fröerna kan användas för framtida växtförädling

 Inom dagens jordbruk dominerar ett litet antal växtarter, och den genetiska mångfalden inom arterna har blivit allt mindre. Samtidigt har globaliseringen lett till att växtsjukdomar och skadedjur sprids längre och snabbare än förr. För att säkra matförsörjningen måste nya resistenta sorter ständigt förädlas fram, och i det arbetet är det viktigt att ha tillgång till ett så stort genetiskt material som möjligt. Därför förvaras fröer fån både gamla och nya kulturväxter på genbanker runt om i världen.

 Men många av genbankerna ligger i områden som ofta drabbas av krig, korruption och naturkatastrofer, och under de senaste åren har betydande samlingar gått förlorade. I ljuset av det väljer nu allt fler genbanker att skicka säkerhetskopior på sina fröer till det arktiska bergrummet, som i år firar femårsjubileum.

Medverkande: Roland von Bothmer, professor i genteknik och växtförädling och anställd på NordGen, Ola Westengen som är biolog och driftskoordinator på NordGen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".