Neeme Järvi dirigerar verk av Lars-Erik Larsson, Edvard Grieg och Eduard Tubin

Här finns inget ljud
I ett härligt nordiskt-baltiskt program får vi höra Estlands Nationella Symfoniorkester spela Lars-Erik Larssons älskade Pastoralsvit, Eduard Tubins dramatiska Symfoni nr 5 och inte minst Griegs Pianokonsert med Mikhel Poll vid pianot. Allt under ledning av Neeme Järvi som gästar Östersjöfestivalen för första gången.

Från Östersjöfestivalens programtidning:

Den folkkäre och mycket produktive tonsättaren Lars-Erik Larssons musikaliska stil spänner över ett brett fält. Hans tidiga verk är skrivna i senromantisk stil. Sedan följer verk i både modernistisk, nyklassicistisk och nyromantisk stil – till den sistnämnda kategorin hör Pastoralsvit för orkester från 1938.

Verket skrevs under Larssons tid vid Radiotjänst, där han var anställd som dirigent för Radioorkestern, samt för att skriva ny musik och producera musikprogram. Pastoralsviten, med den älskade romansen, om till för att illustrera tre diktläsningar i programmet Dagens stunder.

En av de mest populära romantiska pianokonserterna skrevs år 1868 av en då 24 år gammal Edvard Grieg. Hans Pianokonsert a-moll spelades för första gången i Köpenhamn året därpå med pianisten och pianopedagogen Edmund Neupert vid klaviaturen. 1870 åkte Grieg till Rom där han besökte Franz Liszt. Liszt fick se partituret och berömde Grieg hjärtligt efter att ha spelat konserten direkt från bladet för några musikervänner.

Konserten inleds med en pukvirvel som direkt följs av pianosolistens dramatiska entré med fallande oktaver, som lika snabbt avlöses av träblåsarnas presentation av det stillsamma huvudtemat. Andra satsen är ett adagio av rofylld kontemplation och introspektion. Efter en kort överledning följer en virtuos finalsats som inleds med en halling; en karaktäristisk norsk folkdans, och når till slut en kulmen av sprudlande bravur.

Tonsättaren Eduard Tubin föddes i Estland, studerade i bland annat Budapest och Wien och levde från år 1944 i Sverige dit han flydde undan den sovjetiska ockupationen. Likt Lars-Erik Larsson är Tubins tidiga musik skriven i senromantisk stil, men blev med åren mera fritonal, inspirerad av framförallt rysk och fransk modernism. Även nordiska tonsättare som Jean Sibelius och Carl Nielsen var viktiga influenser. Dirigenten Neeme Järvi har i modern tid spelat en avgörande roll för Tubins musik.

Symfoni nr 5 h-moll var den första han skrev i Sverige. Den tillkom 1946 och uruppfördes året efter. Under lång tid var Tubins verk förbjudna i det ockuperade hemlandet, men hans femte symfoni uppfördes i Tallinn 1959. Två år senare, 1961 – samma år som han blev svensk medborgare – kunde han själv besöka Estland för första gången sedan 1944.

Det dramatiska verket är skrivet i tre satser, varav den första består av en kamp mellan två teman. Andra satsen bygger på ett par estniska folkvisor och finalsatsen leder via rytmiskt suggestiva motiv till den storslagna upplösningen.

Text: Edward Klingspor

19:03-22:00 P2 Live: Östersjöfestivalen 2013 - Neeme Järvi

1. Foajé
2. Konsert med Estlands nationella symfoniorkester (kl 19.30). Solist: Mihkel Poll, piano.
a) Lars-Erik Larsson: Pastoralsvit. Cirka 13 minuter lång
b) Edvard Grieg: Pianokonsert a-moll. Cirka 30 minuter lång
c) Musikaliskt intermezzo. Cirka 20 minuter långt
d) Eduard Tubin: Symfoni nr 5 h-moll. Cirka 30 minuter lång
e) extranummer: Jean Sibelius: Andante festivo Cirka 5 minuter långt
Direktsändning från Berwaldhallen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Esa Pekka Salonen - Siegfrieds Rhenfärd Ur Götterdämmerung
  Kompositör: Richard Wagner
 • 19.33
  Estlands Nationella Symfoniorkester, Dirigent Neeme Järvi - Pastoralsvit.
  Kompositör: Lars Erik Larsson
 • 19.50
  Mihkel Poll Piano, Estlands Nationella Symfoniorkester, Dirigent Neeme Järvi - Pianokonsert A-Moll
  Kompositör: Edward Grieg
 • 20.22
  Mihkel Poll Piano - Arietta Ur Lyrisk Svit
  Kompositör: Edward Grieg
 • 20.49
  Estlands Nationella Symfoniorkester, Dirigent Neeme Järvi - Symfoni Nr 5
  Kompositör: Eduard Tubin
 • 21.23
  Estlands Nationella Symfoniorkester, Dirigent Neeme Järvi - Andante Festivo
  Kompositör: Jean Sibelius
 • 21.48
  Radiokören, Dirigent Martina Batic - O Magnum Mysterium
  Kompositör: Morten Lauridsen
 • 21.55
  Anna Petrini - Split Rudder
  Album: Crepuscolo
  Kompositör: Malin Bång
  Bolag: DB PRODUCTIONS