Fyra pianokonserter av Rodion Sjtjedrin med fyra olika pianister och Mariinskijteaterns orkester

Här finns inget ljud

Fyra solister framför varsin pianokonsert från andra sidan Östersjön. Mariiniskijteaterns orkester under ledning av Valerij Gergijev visar tillsammans med Alexei Volodin, Denis Matsuev, Yeol Eum Son och Olli Mustonen prov på tonsättaren Rodion Sjtjedrins fantsifulla och variationsrika skapande i hans fyra konserter från andra hälften av 1900-talet.

19:03-22:00 P2 Live: Östersjöfestivalen 2013 - Mariinskijteaterns orkester
1. Foajé.

2. Konsert med Mariinskijteaterns orkester (kl 19.30). Solister: Alexei Volodin, Denis Matsuev, Yeol Eum Son och Olli Mustonen, piano. Dirigent: Valerij Gergijev.
a) Rodion Sjtjedrin: Pianokonsert nr 1.
b) Pianokonsert nr 2.
c) Musikaliskt intermezzo.
d) Pianokonsert nr 3.
e) Pianokonsert nr 4.
Direktsändning från Berwaldhallen.

Från Östersjöfestivalens programtidning:

I december i fjol firades en av Moskvas riktigt stora musikaliska söner rejält av kolleger och publik med anledning av hans 80-årsjubileum. ”Sjtjedrins verk är klassiker inom den samtida musiken, och vi får inte missa att hedra honom ordentligt”, skrev Valery Gergiev vid tillfället. Rodion Sjtjedrin är helt enkelt nestorn bland ryska tonsättare, pianovirtuosen som ända sedan han uruppförde sin Pianokonsert nr 1 1954, examensarbetet som avslutade kompositionsstudierna vid Moskvakonservatoriet, behållit positionen som en galjonsfigur i sitt lands minst sagt rika musikliv. En stolt traditionsbärare, en länk till exempelvis Sergej Prokofjev och den personlige vännen Dmitrij Sjostakovitj. Vid jultid 2012 genomförde just precis de artister som gästar Östersjöfestivalen det unika projektet att framföra fyra pianokonserter av en och samma, nu levande kompositör, såväl i S:t Petersburg som i Moskva. Sjtjedrin har i och för sig skrivit hela sex pianokonserter, men det finns ju gränser även för ett konsertprogram.  Föru tom att det är roligt att få höra fyra olika stjärnpianister på detta sätt vid ett och samma tillfälle, är en annan god sida av idén att man får en strålande provkarta över tonsättarens väldiga mångsidighet. Vilket stilpotpurri! Inte undra på att den lek- och livfulla första pianokonserten genast placerade sin 22-årige upphovsman på den konstnärliga kartan. Då vi kommer till Pianokonsert nr 2 från 1966 har uttrycket blivit ett helt annat, romantiken har fått ge vika, showmannen Sjtjedrin blandar framgångsrikt tolvtonsteknik med traditionella formgrepp. Drag av Sjostakovitj, inklusive dennes fascination för jazz. I Pianokonsert nr 3 från 1973 fortsätter uppfinningsrikedomen genom 33 variationer över ett tema, ett tema som originellt nog presenteras först mot slutet, efter variationerna. Här kan man ibland få illusionen av att solist och orkester inte alls vill arbeta tillsammans, trots att det är just vad de gör. Pianokonsert nr 4 tillkom 1991, ett sant virtuosstycke, sprängfullt av idéer, jazzigt igen, minnen  av Stravinskys och Ravels pianokonserter, fast naturligtvis på Sjtjedrins alldeles egna vis. Det är mycket viktigt för honom. Att inte rätta sig efter vad kritiker, publik, elever eller vänner tycker, utan bara vara sig själv. Om man inte tror på sig själv tillräckligt mycket för att klara av det, bör man byta yrke, sa han till Katarina Lindblad i en intervju inför förra årets festival. I andra sammanhang har Sjtjedrin framhållit vikten av att behålla kontakten med de folkliga traditionerna. En tonsättare är bara intressant för andra nationer om han har en förankring i jorden som gett honom liv och kraft, har han sagt. Nog förnimmer man det ryska i det mesta av Sjtjedrins skapande.

Text: Gunnar Lanzky-Otto

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Kamerata Baltica, Dirigent Och Solist Gidon Kremer - Fratres
  Kompositör: Arvo Pärt
 • 19.36
  Alexei Volodin Piano, Mariinskijteaterns Orkester, Dirigent Valerij Gergijev - Pianokonsert Nr 1.
  Kompositör: Rodion Sjtjedrin
 • 20.01
  Denis Matsuev Piano, Mariinskijteaterns Orkester, Dirigent Valerij Gergijev - Pianokonsert Nr 2
  Kompositör: Rodion Sjtjedrin
 • 20.51
  Yeol Eum Son Piano, Mariinskijteaterns Orkester, Dirigent Valerij Gergijev - Pianokonsert Nr 3
  Kompositör: Rodion Sjtjedrin
 • 21.19
  Olli Mustonen Piano, Mariinskijteaterns Orkester, Dirigent Valerij Gergijev - Pianokonsert Nr 3
  Kompositör: Rodion Sjtjedrin
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".