Rakade skrev och stora läppar – hur porrestetiken blev allmängods

54 min

Porrfilmsestetiken har idag inte bara har sipprat in våra garderober. Den påverkar numera även vårt förhållningsätt till kroppen och dess utseende - och hur vi använder den i sängkammaren. I veckans STIL tar en vi en titt på hur dagens överallt förekommande porr påverkar vår stil, på olika vis.

Anledningen till att en vi idag har en hel generation av både män och kvinnor som skyr kroppsbehåring och därför rakar sig nakna som barn i skreven, det kan vi tacka porrfilmerna för. Eller förbanna dem för. Hur som helst har den typ av look som där förekommer präglat både modeskapare och fotografer som frikostigt lånat, och lånar, från genren.

Modevärlden har förstås länge flirtat med sex. Inget nytt under kjolen där, kan man säga. Men det har blivit mer, och vanligare, att öppet referera till porr, och porrfilmer. På grund av internet är denna genre, som länge var begränsad till dvd eller kabelkanaler, tillgänglig var som helst och när som helst. Det finns siffror som pekar på att det sedan 1983 har skett en fördubbling av antalet vuxna som ser på porrfilm.

Somliga anser att denna tillgänglighet har lett till en sorts ”porrifiering” av hela den samtida kulturen – inklusive mode. Men det är inte bara kläderna som sexas till allt mer idag, det gör även våra kroppar, och poser.

I programmet besöker vi bland annat en skönhetsklinik i centrala Stockholm som specialiserat sig på läppförstoring, ett fenomen som vinner alltmer terräng. Och vilken genre har varit drivande i att förmedla denna look av svullna läppar? Just det. Porr. Vi tar också en titt på filmen Spring Breakers av regissören Harmony Korine, med bland andra Selena Gomez och Vanessa Hudgens i huvudrollerna. Båda är före detta helylletjejer som gjorde sig kända via familjeorienterade Disneyproduktioner. I denna film bär de korta shorts och små bikinis och förkroppsligar unga kvinnor som deltar i den sexualiserade kultur som vuxit fram kring amerikanska collegeungdomars vårledighet som kallas för ”Spring Break”. Filmen delade kritikerna i två läger. De som var emot och såg filmen som en tom, porrig, provokation; en ytlig skog av bröst och rumpor. Och så de som var för, de som såg något annat bortom havet av festande bikinibrudar.

Vi har också talat med den internationellt kända reklamkonsulten Cindy Gallop, en kvinna i sina bästa år som har personlig erfaremhet av hur dagens porrifiering även påverkar sättet vi beter oss på i sängen. En typ av sportsex där det gäller att visa vad man kan, och vad man sett på film. Hon har startat sajten makelovenotporn.com som en sorts motrörelse.

Veckans gäst är Ylva Thompson, konstnär och den kvinna som presenterade porrfilmer i de svenska hemmen i programmet Tusen och en natt på kabelkanalen TV 1000 mellan 1991-1996.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".