Litar du på folk på nätet?

75 min
Hur avgör du om det går att lita på nya kontakter på nätet? I SVT:s Rapport i helgen kunde du se Gunilla som blev lurad på 700 000 kronor av en man hon fick kontakt med via en dejtingsida. Har du varit med om att bli lurad av någon på nätet, smått eller stort? Vilka tips vill du ge till andra utifrån dina egna upplevelser? Många skäms och vill inte berätta om att de blivit lurade, men ikväll hoppas vi att du vågar. För du är verkligen inte ensam. Eller har du en massa positiva erfarenheter av att du litat på folk på nätet, har du hittat nya vänner, kärleken eller något annat bra? I Karlavagnen ikväll vill Lena Nordlund prata med dig om tillit på nätet. Positiva och negativa erfarenheter, råd och tips. karlavagnen@sverigesradio.se! Skicka gärna bilder. Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på Karlavagnens Facebooksida.

Internet är för många en fantastisk källa till information, nya kontakter och enkel handel. Allt fler letar och finner allt från begagnade cyklar och porslin till gamla högstadiekompisar och den stora kärleken. 

Var tredje svensk har idag använt sig av internet i syfte att hitta en partner, och två av tre är positiva till att träffa någon på internet, enligt en ny undersökning från RFSU. Den gamla tidens hyschhysch kring kontaktannonser har alltså bytts ut mot en mer och mer accepterad syn på nätdejting.

Men i och med internets anonymitet är det också en plats där lurendrejerierna frodas, och långt från alla som befinner sig på nätet gör det med goda intentioner.

Under förra året anmäldes 21 400 internetbedrägerier, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med 43 procent från 2011. 

Det kan röra sig om allt från bluffmejl, där någon utger sig för att vara ett företag i behov av dina kontouppgifter, till att du betalar för en begagnad vara som sedan aldrig kommer. Här är en lista över de sex vanligaste bedrägeriknepen, enligt DN. 

Vem vågar du lita på på nätet, och vad är det som avgör? Har du blivit lurad någon gång? Hur gick det till och hur påverkade det ditt sätt att surfa? Eller har du bara härliga upplevelser av internet, kanske var det där du fann "den rätta"?