In i hösten med barnmusik, Ella, Vivian och Ann-Sofie Söderqvist

Här finns inget ljud
En livekonsert från i somras, inspelad under Musik vid Siljan på platsen med det poetiska namnet Molnbyggen Strand får ta rejält med plats i söndagens Jazzradion. Det är sångerskan Viviane Buczek med Peter Asplund och Claes Crona trio som bjuder på jazzklassiker i fräscha arrangemang.

Ella, Duke, Amanda och Sammy i första timmen

Putte Wickman och Buddy Defranco spelade in skivan med det passande namnet "The Champs" 1999. Claes Crona kompade på piano tillsammans med Hans Backenroth på bas och Petur Island Östlund på trummor.

Sarah Vaughan bidrar i söndagens program med I'll String Along with You inspelad på the London House i Cicago 7/3 1958.

Två versioner av Duke Ellingtons låt Wig Wise får vi höra under kvällen.
Den första seplades in 1962 då Ellington tillfälligt var utan skivkontrakt. Han föreslog producenten Alan DouglasUnited Artist att han skulle spela in en trioskiva, för bolaget.
Douglas föreslog då att Ellington skulle anlita Charles Mingus som basist och han i sin tur ville ha Max Roach som trummis - en något oväntad konstellation, eftersom Ellington tio år tidigare sparkat just Mingus från sitt storband efter endast fyra dagar. Skivan heter Money Jungle.

Den andra versionen av Wig Wise spelades in av den begåvade trummisen Terri Lyne Carrington som blickat tillbaka till Ellington och gjort sin egen nya moderna version av "Money Jungle". Förutom nya tolkningar av Ellingtons låtar också innehåller den plattan också  inslag av sång, tal och recitation samt en del nyskrivet.
I den här versionen spelar Carrington tillsammans med Gerald Clayton piano och Christian McBride kontrabas.

Gitarristen och sångaren Albert King hör till de artister som var oerhört inflytelserik och påverkade en ny generation av gitarrister som var med och skapade bluesboomen under andra halvan av sextiotalet.
Hans spelstil var helt unik inte minst eftersom han var vänsterhänt och helt enkelt vände gitarren utan att skifta strängarna. Han spelade helt enkelt upp och ner.

Johan Norbergs krönika handlar den här gången om musik skriven speciellt för barn och som av en händelse har Anna Einarsson kommit ut med en barnskiva som fått namnet Tigern säger Grr. Einarsson har tonsatt Lotta Olssons texter och sjunger också. Och  spelar gör Monica Dominique piano, Filip Jers munspel, Backa Hans Eriksson kontrabas och Peter Danemo trummor.

Altsaxofonisten Amanda Sedgwick skivdebuterade 1996 med skivan Volt som var det årets "Jazz i Sverige"-skiva. Nyligen kom hennes fjärde skiva i eget namn Shadow And Act.

Söndagen bjuder också på ett spår från Sammy Davis Jr:s bästa jazzalbum Our Shining Hour som kom 1964. Quincey Jones arrangerade och Count Basies orkester spelade.

Basisten Paul Chambers var från mitten av femtiotalet, när han började spela med Miles Davis och fram till sin död 1969 en av de absolut mest anlitade basisterna.
Förutom ett tiotal skivor med Miles och inte minst den klassiska "Kind Of Blue" spelade han med rader av musiker som tex Sonny Rollins, Wes Montgomery och John Coltrane för att bara nämna några. Han var också bandledare på c:a tio skivor och en av de här är Go som spelades in 1959.

Jazzradions första timme får Ella Fitzgerald avsluta med en tolkning av klassikern Stormy Weather inspelad 1961 här tillsammans med Billy Mays orkester.

Live at the Palladium

Kvällens livekonsert tar oss till en kväll i början av juli och till Molnbyggen Strand där sångerskan Vivian Buczek uppträdde tillsammans med trumpetaren Peter Asplund och Claes Cronas Trio med programmet "Live At The Palladium" som också är namnet på Vivians senaste skiva. Det blir en kväll med välkända låtar ur "The Great American Songbook" men i nya fräscha arrangemang av Peter Asplund.

Nötskalsmusik och ASJO till sist

Gitarristen och kompositören Pat Metheny har med sin senaste skiva Tap..John Zorn's Book Of Angels tagit sig an kompositören John Zorn. The Book Of Angels är kompositören Zorns andra bok av kompositioner baserade på gammal, ofta mystisistisk judisk musik. Den här boken innehåller över 300 stycken och skivan är alltså Methenys tolkningar av några av de här styckena.

Metheny spelar alla instrument på skivan förutom trummorna som trakteras av Antonio Sanchez.

I ett programblad från jazzfestivalen i Ljubljana i somras beskrevs duon Susana Santos Silva & Torbjörn Zetterberg som"To explore is the concept of this duo open to all kinds of forms but especially out of them all"

Alltså ungefär: att upptäcka är är målet för den här duon, öppen för alla former, men speciellt utanför dem.

Trumpetaren, kompositören, arrangören och bandledaren Ann-Sofi Söderqvist har i dagarna släppt en andra CD med sitt band ASJO dvs Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra.
Ann-Sofi började spela professionellt slutet av 70-talet och då med Hot Salsa och andra grupper och utbildade sig i mitten av 80-talet på Musikhögskolan i Stockholm på trumpet och fortsatte sedan som frilansande musiker och skrev bland annat musik till Stockholms Stadsteater.

I slutet av 90-talet öppnades en möjlighet att vidareutbilda sig i komposition på en nyinrättad linje på Musikhögskolan och det blev som Ann-Sofi själv säger "en raket för mig, och sedan har jag inte gjort något annat", alltså att komponera och arrangera….

Pianisten Marilyn Crispell och basisten Gary Peacock har släppt en duoplatta. Båda spelade tidigare tillsammans med trummisen Paul Motian som ju gick bort häromåret. Skivan heter "Azure" och innehåller både improviserade stycken och mer komponerade melodier liksom solostycken.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren Magnus, Algotsson Mathias - Cj Cue
  Kompositör: Lindgren Magnus, Algotsson Mathias
 • 17.00
  Putte Wickman, Buddy Defranco, Claes Crona - Waiting For Felix
  Album: The Champs
  Kompositör: Claes Crona
  Bolag: GAZELL
 • 17.07
  Sarah Vaughan, Thad Jones, Frank Wess, Ronnell Bright, Richard Davis, Roy Haynes - I'Ll String Along With You
  Album: The Complete Sarah Vaughan On Mercury (3)
  Kompositör: Harry Warren
  Bolag: MERCURY
 • 17.13
  Duke Ellington, Charles Mingus, Max Roach - Wig Wise
  Album: Money Jungle
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.17
  Terri Lyne Carrington, Gerald Clayton, Christian Mcbride - Wig Wise
  Album: Money Jungle: Provocative In Blue
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 17.24
  Albert King - Laundromat Blues
  Album: The Ultimate Collection
  Kompositör: Sandy Jones
  Bolag: RHINO
 • 17.32
  Peter Danemo, Anna Einarsson, Monica Dominique, Filip Jers, Backa Hans Eriksson - Färger
  Kompositör: Anna Einarsson
  Bolag: ANNA EINARSSON MUSIC
 • 17.37
  Amanda Sedgwick - Escalading
  Album: Shadow And Act
  Kompositör: George Wallington
  Bolag: PB 7
 • 17.43
  Sammy (2) Davis, Count Basie - You'Re Nobody Till Somebody Loves You
  Album: Our Shining Hour
  Kompositör: James Cavanaugh, Russ Morgan, Larry Stock
  Bolag: VERVE
 • 17.46
  Freddie Hubbard, Julian Cannonball Adderley, Wynton Kelly, Paul Chambers, Jimmy Cobb - Ease It
  Album: Go (1)
  Kompositör: Paul Chambers
  Bolag: VEE JAY
 • 17.53
  Ella Fitzgerald, Billy May - Stormy Weather
  Album: Ella Fitzgerald Sings The Harold Arlen Book
  Kompositör: Harold Arlen
  Bolag: VERVE
 • 18.49
  Vivian Buzek, Claes Crona, Peter Asplund, L Martin Sjöstedt, Johan Löfqranz Ramsey - I'Ts Allright Whith Me
  Kompositör: Cole Porter
 • 19.04
  Vivian Buzek, Claes Crona, Peter Asplund, L Martin Sjöstedt, Johan Löfqranz Ramsey - Caravan
  Kompositör: Duke ELLINGTON
 • 19.16
  Vivian Buzek, Claes Crona, Peter Asplund, L Martin Sjöstedt, Johan Löfqranz Ramsey - (Bedårande Sommarvals) Blusette
  Kompositör: Toots THIELEMANS
 • 19.25
  Pat Metheny - Mastema
  Album: Tap - John Zorn's Book Of Angels (20)
  Kompositör: ?
  Bolag: NONESUCH
 • 19.33
  Susana Santos Silva - Nötskalsmusik 6
  Album: Almost Tomorrow
  Kompositör: Susana Santos Silva, Torbjörn Zetterberg
  Bolag: CLEAN FEED
 • 19.43
  Asjo - Remembering Frida
  Album: The Story Of Us
  Kompositör: Ann-Sofi Söderqvist
  Bolag: PITCH BLUE RECORDS