Elvis iPod. Tomas Blom och Magnus Norrman undersöker hur det blev rock' n roll. Del 2 av 2.

Här finns inget ljud
Vi lyssnar vidare på den musik som formade Elvis Presley. Magnus Norrman och Tomas Blom har försökt rekonstruera de spellistor som unge Elvis borde ha haft i sin iPod - om han ägt någon.

Den enkla lantliga gitarr- och fiolmusiken blev under loppet av 1930- och 40-talet alltmer elektrisk och hårdsvängande. Nu föds både Chicagobluesen och den märkliga musikform som kallas Western Swing och som är en viktig pusselbit när vi ger oss på att undersöka hur det blev rock n' roll. Elvis var en flitig radiolyssnare, både till countryshower som Grand Ole Opry och till svarta bluesstationer.

Den svarta och den vita musiken satte djupa spår i hans själ, vilket producenten Sam Phillips kunde konstatera den magiska dag i juli 1954 då Elvis spelade in sin genombrottsplatta, en blueslåt i hans egen tappning. Men - på B-sidan hittar vi en countrylåt, "Blue Moon of Kentucky" som från början var en smäktande vals med bluegrassikonen Bill Monroe, men som i Elvis tappning blev - just det, en rocklåt.

Elvis personifierar ett halvt sekel av amerikansk rotmusik och i det här andra programmet kan den som lyssnar noga höra var rocken föds.