Röda sten – natten till den elfte september

43 min
I september 2011 griper polis fyra män på Göteborgs central. De anklagas för förberedelse till terrorbrott. Samtidigt utryms konsthallen Röda sten och området runt omkring spärras av. Det spekuleras om bombattentat och händelsen blir snabbt en världsnyhet. Det tilltänkta offret är konstnären Lars Vilks.

Det är den tredje terrorrelaterade händelsen i Göteborg på bara ett år. Åklagaren Agneta Hilding-Qvarnström från Åklagarkammaren för säkerhetsmål driver målet och kallar in Säpos chefsanalytiker Malena Rembe. Två av advokaterna, Ulf Ahlstedt och Thomas Olsson, anser att utredningen går långsamt och att åtalet är luddigt. Anna Maria Höglund följde rättegången och ställer frågan: hur långt kan ett samhälle gå i sin iver att skydda sin befolkning utan att bli ett hot själv?

 

 Anna Maria Höglund är radioproducent och reporter på Utbildningsradion. Hon har också varit programledare i En bok en författare på Kunskapskanalen. Röda sten, natten till den elfte september är hennes tredje P1 dokumentär.  Tidigare har hon gjort Alla väntar på Anja – om polisens spaning på människohandel och Min mormor var nomad – om tre generationer somaliska kvinnor.

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.03
    Christian Gabel - Kolregn Över Staden
    Album: Krater
    Kompositör: Christian Gabel
    Bolag: Fatshark