Så fångar polisen barnsexköparna

15 min

I Verklighetens granskning har vi berättat om de unga tjejerna som säljer sex på nätet - och männen som svarar på annonserna. Men vad gör polisen? Vi träffar Zanna Tvilling, en av två prostitutionspoliser i hela Sverige. Hon berättar om drastiska metoder de måste ta till för att få fast barnsexköpare. Men när någon väl fälls är straffen alldeles för låga, tycker Zanna.

Verkligheten har i flera program granskat barnsexhandeln i Sverige. Vad får unga i Sverige att prostituera sig? Och vilka är männen som köper?

Maggie berättade om sitt liv som prostituerad 16-åring. Hon nådde sina kunder genom att annonsera på öppna forum på nätet.

Läs mer: "16 år och prostituerad"

För att få tag i män som vill köpa sex av barn bestämmer vi oss för att själva att lägga ut en annons där vi utger oss för att vara 14-åriga tjejen "Emma". Under en vecka får vi över hundra svar, via telefon, SMS och mejl.

Vi tog kontakt med männen först som "Emma". Därefter konfronterade en av dem, "Anders", som journalister. Pappan och företagaren "Anders" vill göra barnprostitution laglig och ser inga problem om hans egna barn prostituerar sig i 12-årsåldern. 

Läs mer: "De vill köpa sex av 14-åring"

Det är givetvis möjligt att flera av de män som ringer bara är intresserade av själva kontakten, av fantasin att köpa sex med en 14-åring. Därför stämmer vi träff med två av männen i verkligheten som "Emma". 

En av dem, "Peter", dyker upp och gör upp med "Emma" om en avrunkning för 500 kr. När de är på väg mot toaletterna i Globens köpcentrum avbryter vi, konfronterar honom och frågar om han vill ställa upp på intervju. "Peter" tackar ja.

"Peter" ångrar sig och säger att han skäms. Han beskriver sig själv som en dubbelnatur, ingen i hans omgivning vet om detta. Han har köpt sex flera gånger tidigare, dock säger han att det är första gången med en minderårig. Och så motivet till sexköpet: att han som småbarnsförälder har torftigt sexliv hemma – "barnen stör".

Läs mer: "Verkligheten konfronterar barnsexköpare"

I sista delen i vår serie om barnsexhandel vänder vi oss till polisen. Vad gör de för att bekämpa barnsexhandeln på nätet? Vi hälsar på hos prostitutionsgruppen på Stockholmspolisen och en av bara två prostitutionspoliser i hela Sverige, Zanna Tvilling.

Hon berättar om de drastiska metoder de kan tvingas ta till för att gripa barnsexköpare, men också om frustrationen när de ofta enligt Zanna får alldeles för korta straff: villkorlig dom eller bara böter.

Har du själv köpt sex och behöver hjälp att sluta eller lider av annat tvångsmässigt sexuellt beteende? Vänd dig anonymt till KAST (i StockholmGöteborg eller Malmö) eller den nationella hjälplinjen PrevenTell.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Ph3 - Även Undergången Går Över (Radio Edit)
  Album: Även Undergången Går Över
  Kompositör: Joakim Åhlund, Klas Åhlund
  Bolag: PARLOPHONE
 • 18.10
  The Weeknd - Belong To The World
  Album: Belong To The World
  Kompositör: Ahmad Balshe, Jason Quenneville, Danny Schofield, Abel Tesfaye
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.18
  Amason - Went To War
  Album: Went To War
  Kompositör: Gustav Ejstes, Amanda Hollingsby, Nils Törnqvist, Petter Winnberg, Pontus Winnberg
  Bolag: INGRID
 • 18.26
  Angela Hunte - One Shot
  Album: One Shot
  Kompositör: Okänd
  Bolag: VP
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".