Nefertiti

9:33 min

Den kända bysten av drottning Nefertiti är ett konstverk med samma självlysande kraft som hos en hyllad rockstjärna. Det är en av konsthistoriens riktiga ikoner. Bysten finns idag i en monter på Neues Museum på museiön i Berlin. Men Nefertitis väg dit har varit dramatisk och innehållsrik. Cecilia Blomberg berättar om ett konstverk som klarat sig genom krig och som fortfarande in på 2000-talet ledde till en diplomatisk kris på hög nivå mellan Tyskland och Egypten.

Skulptören Thutmoses anses vara upphovsman till bysten som såg dagens ljus ca 1350 före Kristus. Bysten låg orörd i sin grav från Nefertitis död på 1300-talet  före Kristus fram till att den tyske arkeologen Ludwig Borchardt hittade den i en utgrävning 1912.

Efter långa förhandlingar med Frankrike hamnade Nefertiti i Berlin och skulpturen har följt Europas och Tysklands händelserika 1900-talshistoria. Bysten är en knapp halvmeter hög, väger 20 kilo och är tillverkad i sandsten som täckts med gips och sen målats. Det som gör skulpturen så speciell är förutom den kvinnliga skönhet den förmedlar, också att den är i så gott skick.

Genom sin ikonstatus har också skulpturen varit en stor inspirationskälla för konstnärer, musiker och inte minst - den har blivit ett emblem som både Tyskland och Egypten gjort till sitt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".