Bortflugen papegoja samlar Västerås

16 min
Papegojan Bella har varit försvunnen i snart ett år. Ändå fortsätter tipsen strömma in från olika håll av Västerås. Nu anordnas till och med en speciell kraftsamling, Belladagen. Men det är inte bara vanliga västeråsare som är engagerade i letandet. En schaman som säger sig ha spårat djur i Amazonas ställer upp - kostnadsfritt.

Kommer du ihåg Bella? Papegojan som sen i november förra året flugit omkring fritt  i Västerås. Som är knallgrön, har en krokig näbb, saknar en tå på höger fot och som kan vissla Hej Tomtegubbar. 

Ägarna Jeanette och Anders har ägnat all sin lediga tid för att åka till Västerås. De har annonserat, cyklat omkring och letat och varit med ett antal gånger i lokaltidningen. Nu har Bella snart varit borta i ett år och engagemanget för att Bella ska hitta hem är större än någonsin.

Nästan alla i Västerås vet att Bella är borta. Vissa tänker på henne varje dag fast de inte ens har träffat henne och har ägarnas röster inspelade på mobilen för att locka till sig Bella ifall hon skulle dyka upp.

Och alldeles nyss ordnades den stora Bella-dagen, en gemensam samling för alla letare att organisera sig kring hur man ska fånga in Bella. Verklighetens Paloma Vangpreecha är vid Djäkneberget i Västerås tillsammans med ett 40-tal personer och ett tiotal fåglar. 

Men varför är Jeanette så engagerad att få tillbaka sin 17-åriga gulnackade amason? I bakgrunden ligger en historia om ett nerbrunnet hus – och en moralisk skuld. Du hör det i det tidigare programmet Jakten på Bella. Där kan du också lyssna till en inspelning av vad man tror är Bella: ett hjärtskärande skri under en vintrig brygga.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Tinie Tempah, 2 Chainz - Trampoline (Explicit)
  Album: Trampoline
  Kompositör: Patrick Okogwu
  Bolag: DISTURBING LONDON
 • 18.12
  Vampire Weekend - Step
  Album: Modern Vampires Of The City
  Kompositör: Rostam Batmanglij, Ezra Koenig
  Bolag: XL-RECORDINGS
 • 18.27
  Sirena - Love Is Not
  Album: Love Is Not
  Kompositör: Jimmy Koitzsch, Sirena
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC