Vi skrev historia med Hijabuppropet

30 min

Den 19 augusti satt 20-åriga Amra Masic som fastklistrad vid datorn och följde med när det strömmade in tusentals bilder på kvinnor, och även en del män, som satte på sig slöjan för en dag.

– Jag tänkte, idag skriver vi historia! säger hon
Efter att en höggravid muslimsk kvinna blivit överfallen i Farsta av en man som slet av henne slöjan och sedan dunkade hennes huvud in i en bil så att kvinnan fick en hjärnskakning, tog ett gäng debattörer initiativ till hijabuppropet. Kvinnor runtom i Sverige täckte sitt hår i hijab för att visa solidaritet med muslimska kvinnor som på grund av sin klädsel utsätts för hatbrott och diskriminering. Uppropet spreds sedan vidare till andra länder...
– Jag blev lite förvånad men mest stolt över folket och deras icke-trångsynthet, säger Amra Masic.

 Sema Ekinci, ordförande i den muslimska studentföreningen Alhambra, som vanligtvis inte bär sjal deltog i hijabuppropet.
– Jag känner lite rädsla för dem runtomkring mig. Så hijabuppropet visade mig att det finns folk som verkligen stöttar kvinnor i slöja och inte har de konstiga åsikter som man får höra så mycket på nätet. Så jag känner att om någonting skulle hända så finns det faktiskt folk som hade kunnat ingripa. Hela det här uppropet är ett slags tecken på att det finns folk som har civilkurage där ute.

Men uppropet möttes också av kritik. En av kritikerna är Anne Sofie Roald, islamolog på Malmö högskola som själv bar hijab i många år men valde bort den i början på 2000-talet.
 – Jag tycker att man ska uttrycka sitt stöd utan att ta på sig ett plagg som är kvinnoförtryckande, för det är det.
Ett program av Natacha López, sista delen av Tendens serie ”Det laddade kvinnorhåret”.

Lyssna på de andra programmen i serien:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista