Ung svensk läkare i eldstrid på sjukhus

15 min
När sjukhuset attackeras tvingas svenske läkaren Marcus Bergman gömma sig för skjutande soldater och till slut bevittna ett barns död. I Verkligheten ikväll berättar Marcus om händelsen i östra Kongo en måndag i början av augusti och spelar upp unika inspelningar inifrån gömstället.

30-årige läkaren Marcus Bergman gör sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i byn Pinga i östra Demokratiska Republiken Kongo. Kongo är skådeplatsen för det blodigaste kriget sedan andra världskriget och i östra Kongo finns över 30 olika beväpnade grupper. 

Marcus uppgift är att som enda utländske läkaren här utbilda personal och assistera på det lilla sjukhuset. Det är följder av kriget som malaria, sexuellt våld, undernäring, diarréer.

I själva byn Pinga är sommaren 2013 relativt lugn. Men den 5:e augusti attackeras sjukhuset. Marcus, resten av personalen, barn och nyopererade patienter tvingas till en mardrömsliknanden flykt undan kulorna in till ett gömställe.

I ett mörkt rum sitter Marcus med en 4-åring i knät och försöker undvika  upptäckt. Vad vill de? Bilder flimrar förbi i huvudet på allt han sett under de månader han varit här. Civila som har mördats och skändats. Är det hämnd?

Marcus Bergman är nu hemma i Sverige. I Verkligheten berättar han vad som hände. Du hör också ljud som Marcus hade sinnesnärvaro nog att spela in från gömstället.

Reporter: Gustav Asplund

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Nadia Nair - Monika The Brave (Original)
  Album: Monika The Brave
  Kompositör: Nadia Johansson, Victor Rådström
  Bolag: STEREOSCOPE MUSIC SCANDINAVIA
 • 18.14
  The Weeknd - Belong To The World
  Album: Belong To The World
  Kompositör: Ahmad Balshe, Jason Quenneville, Danny Schofield, Abel Tesfaye
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.25
  Grimes - Oblivion
  Album: Visions
  Kompositör: Claire Boucher
  Bolag: 4 AD