Ensemblen Kungligt bra musik spelar barockt + finstämda rockbandet Winhill/Losehill med Norrlandsoperans symfoniorkester

Här finns inget ljud
Kvällens P2 Live bjuder på två mycket speciella konserter! Först ensemblen som kallar sig för Kungligt bra musik och gör skäl för sitt namn. I Backens kyrka i Umeå framför de glödande vacker barockmusik av mästaren Johann Sebastian Bach men också svenska eller Sverigeanknutna 1700-talstonsättare som Johan Helmich Roman, Hinrich Philip Johnsen och Johann Gottlieb Naumann. Därefter en konsert med en genre som är ovanlig för P2 Live, och för all del för P2 i allmänhet: folkrockinfluerad indiepop med det finstämda svenska bandet Winhill/Losehill. Gruppens debutalbum "Swing of sorrow" från 2012 var ett ovanligt vackert rekviem i popskrud, och växte fram som en del av ett sorgearbete efter att sångaren och låtskrivaren Jonas Svennem Lundberg förlorat sin mor i cancer. Här hör vi dem tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester och dirigenten Hans Ek. Arrangemangen för orkester är gjorda av bandmedlemmarna Jonas Svennem Lundberg, Henrik Nybom och Kalle Lundin, och ett par låtar har arrangerats av Hans Ek. Mycket nöje!

19:03-21:59 P2 Live: Kungligt bra musik - Winhill/Losehill på Norrlandsoperan

1. Ensemble ”Kungligt bra musik” bjuder på barock med musik av Johan Sebastian Bach och de samtida svenska tonsättarna Johnsen, Naumann och Roman. Daniel René Sæther - countertenor, My Eklund och Caroline Eidsten Dahl - blockflöjter, Pelle Hansen - barockcello och Lisa Oscarsson – cembalo & orgel. Konsert 17/6 2012, Backens kyrka, Umeå.

2. Konsert med Umeåbandet Winhill/Losehill och Norrlandsoperans symfoniorkester. Finstämt om kärlek och uppbrott och om att fortsätta leva trots att allting stannat upp. Dirigent: Hans Ek. Medverkande: Sång och klaviatur: Jonas Svennem Lundberg, Gitarr: Daniel Nyström, Bas: Petrus Sjövik, Trummor: Henrik Nybom, Klaviatur: Kalle Lundin, Textförfattare: Carl Åkerlund. Norrlandsoperans Symfoniorkester. Dirigent: Hans Ek. Konsert 23/8, Norrlandsoperan, Umeå.

Från My Eklunds hemsida (http://www.myeklund.se/Kungligt_bra_Musik.html):

Kungligt bra Musik är en ensemble bestående av två blockflöjter, teorb/orgel (beroende på vart och när vi spelar) samt en cellist. Ensemblen har funnits sedan 2008 och framträtt på bl.a. Kosterfestivalen samt gjort ett antal turnéer, senast 2012 i i somras i Norge. Ensemblen är under 2011/2012 signad till Länsmusiken i Stockholm.

I juni i år spelade Kungligt bra Musik Early Music Festival i Stockholm, gjorde en konsert för SRs räkning i Backens kyrka i Umeå och i juli blev ensemblen tvåa i NORDEMs tävling (nordens största tävling för unga ensembler inom tidig musik) och åkte på turné till Norge.

Ensemblen gör både barn och ungdomsföreställningar samt konsertanta framträdanden. Ensemblen spelar barockmusik enligt praxis och på tidstrogna instrument.

Vid konsertanta framträdande arbetar ensemblen främst med två program. Ett där svenska hovkompositörer under 1700 talet är i fokus (tex. F. Uttini, J.G. Naumann och H.P Johnsen) och ett annat program som innehåller musik av J.S.Bach och fransk barockmusik vilket passar ensemblesammansättningen väldigt bra.

Från Norrlandsoperans hemsida (http://www.norrlandsoperan.se/sve/evenemang/0823-winhill-losehill/5226):

I en källare på Haga i Umeå lades de första grunderna till Winhill/Losehills hyllade debutalbum Swing of Sorrow. Musiken växte fram som en del av ett sorgearbete efter att sångaren och låtskrivaren Jonas Svennem förlorat sin mor i cancer.

Svennem började komponera som ett sätt att hantera förlusten, medan vännen och poeten Carl Åkerlund ombads skriva text till musiken. Efter fem års omsorgsfullt och hängivet arbete släpptes debuten i februari 2012 med 19 känslofulla låtar: Vissa med noggranna och själfulla orkesterarrangemang, andra som avskalade livetagningar. Den kritikerrosade skivan har mötts av en lika hängiven publik när bandet under året som gått turnerat runt om i Sverige.

Bandets tidlösa, unika sound och de finstämda låtarna kläs vid denna unika konsert i en ny och större dräkt tillsammans med hela NorrlandsOperans Symfoniorkester. Musiken från Swing of Sorrow har under våren arrangerats och bearbetats för detta tillfälle, men även helt nya låtar och kompositioner kommer att uruppföras i samband med konserten på NorrlandsOperan.

Kvällens dirigent, Hans Ek, är flitigt anlitad både nationellt och internationellt i gränsöverskridande orkestersammanhang och har även arrangerat delar av kvällens låtlista. Med sexmannabandet och orkestern i symbios på scen utlovas här något alldeles speciellt – för att inte säga storslaget.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Caroline Eidsten Dahl, Lisa Oscarsson, My Eklund, Pelle Hansen - Drottningholms Musiken Nr 15,1, 13 Och 20
  Kompositör: Johan Helmich Roman
 • 19.20
  Daniel Saeter, My Eklund, Caroline Eidsten Dahl, Lisa Oscarsson, Pelle Hansen - Kom Du Susse Todesstunde Bwv 161
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 19.26
  Pelle Hansen - Prelude Suite No 2
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 19.31
  My Eklund, Caroline Eidsten Dahl, Lisa Oscarsson, Pelle Hansen - Sonat X
  Kompositör: Henrich Philip Jonsen
 • 19.43
  My Eklund, Caroline Eidsten Dahl, Lisa Oscarsson, Pelle Hansen - Quartett Nr Vi
  Kompositör: Johann Gottlieb Naumann
 • 20.01
  Daniel Saeter, My Eklund, Caroline Eidsten Dahl, Lisa Oscarsson, Pelle Hansen - Bekennen Will Ich Seinen Namen Bwv 200
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 20.21
  Winhill Losehill, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hans Ek - Wounded Notes
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 20.25
  Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hans Ek, Winhill Losehill - Don'T Let The Inside Shine Out
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 20.35
  Winhill Losehill, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hans Ek - The Heart Is A Mussel
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 20.47
  Winhill Losehill - Inner City Blues
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 21.02
  Winhill Losehill, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hans Ek - Those Same Damned Days
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 21.08
  Winhill Losehill - The House Is Black
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 21.22
  Winhill Losehill, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Hans Ek - Lake Marten
  Kompositör: Johan Svennem Lundberg
 • 21.51
  Ale Möller Mats Öberg Och Olle Linder Norrbottens Kammarorkester - Veum
  Kompositör: Ale Möller