Ofrivilliga deckardrottningen Maj Sjöwall har tröttnat på sitt älskade Stockholm

32 min

Tillsammans med Per Wahlöö skrev hon på 60- och 70-talen tio polisromaner om kommissarie Martin Beck och hans kollegor, som har givits ut i 35 länder. Det var Maj Sjöwall som stod för miljöskildringarna av dåtidens Stockholm - med inbyggd kritik mot förändringarna av huvudstan - och nu tycker hon att politikerna har gått alldeles för långt. "Dagens Stockholm håller på att förvandlas till en trafikmaskin full av betong och stressade människor som inte mår bra"

Ilskan och besvikelsen har gått så långt att hon faktiskt bestämt sig för att flytta, berättar hon för Ulf Elfving hemma i sin etta på Söder i Stockholm.

I programmet beskriver hon sin barndoms kvarter i gamla "Klara" i huvudstaden, och hur hon träffade Per Wahlöö som fram till sin död både var hennes familj och skrivpartner.

Maj berättar också om hur idén till böckerna om Martin Beck kom till, vad hon saknar hos efterföljarna inom den svenska deckargenren, varför hon är stolt över Leninpriset och vilken skådespelare som gjort sig i särklass bäst som Beck på vita duken.

  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista