Från knytnävsslag till kramar

18 min
När Ida är i 20-årsåldern får hon betalt för att pressa folk på skulder genom att hota dem eller utöva våld. Vid ett tillfälle spårar det ur när Ida spikar upp en man på en vägg med spikpistol, rakt genom handflatorna - medan hans barn ser på. I Verkligheten ikväll hör du Ida Holmsten berätta sin historia, om sitt våldsamma förflutna och om kramen i datasalen som blev en början på ett nytt liv.

Ida Holmsten berättar att hon slog en annan människa för första gången i mellanstadiet. Det blev startskottet för en destruktiv och våldsam uppväxt, med sprit, vit makt-musik och slagsmål. Att slå en annan människa, säger Ida, var ett sätt att få andra att känna hur mycket smärta hon själv bär på. 

När Ida får sina två barn som tonåring ser det ut som att hon skulle lämna det mörka bakom sig. Men när hennes styvpappa dör i sviterna av sitt alkoholmissbruk krackelerar allt, säger hon.

Ida ska sedan förlora vårdnaden om båda sina barn, enligt henne försörja sig som skuldindrivare och dömas till fängelse innan det vänder – till viss del tack vare en kram i en datasal. 

När Verkligheten träffar henne har hon bytt kickarna från våldet till kickarna att hjälpa andra människor. Hon har följt sin granne Maj-Britt ända från hemstaden Katrineholm till Karolinska sjukhuset i Solna för att Maj-Britt ska på läkarundersökning.

Ida berättar sin historia i boken "Jag är Ida – en ung kvinnas våldsamma liv" av Ida Holmsten och Theodor Lundgren. Idag har hon återfått vårdnaden av sina två barn och har dessutom ett tredje med mannen hon lever med. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Klangkarussell, Will Heard - Sonnentanz
  Album: Sonnentanz
  Kompositör: Adrian Held, Tobias Rieser
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.14
  Nimo - S H U N O
  Album: S H U N O
  Kompositör: Daniel Zargar, Jesper Welander
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 18.26
  Postiljonen - Atlantis (Radio)
  Album: Atlantis
  Kompositör: Postiljonen
  Bolag: HYBRIS