På konsert med Rigmor Gustafsson och på bio med Monica Z

Här finns inget ljud
Den här upplagan av Jazzradion bjuder på klassiska godingar som Dexter Gordon, Benny Golson och Benny Goodman men också nyinspelad klassisk jazz med den brasilianske basisten Nilsson Matta. Och så ägnar vi en god stund åt filmen Monica Z. Det blir både intervju med huvudrollsinnehavaren Edda Magnason och recension och musik ur filmen. En livekonsert från jazzfestivalen i Ystad blir det också. Den här gången är det Rigmor Gustafsson, Elise Einarsdotter och Olle Steinholz som spelar. Ur flödet med alldeles nysläppt jazz har vi fiskat upp musik från Sverige, Finland, Frankrike och Norge, bland annat.

Det här får du höra i första timmen

Dexter Gordon, en i alla avseenden stor musiker, får inleda kvällens program. Vi hör honom i klassikern Sticky Wicket i en inspelning från 1969.

Sångaren Bobby McFerrin har sedan det stora genombrottet 1988 med "Don't Worry Be Happy" skapat en egen nisch inom den jazzrelaterade sången.

Under de här åren har han turnerat världen runt och samarbetat med många av de största inom jazzen. Han har gett ut ett tjugotal album i eget namn och medverkat på ännu fler tillsammans med andra artister och dessutom samlat på sig en ansenlig mängd Grammys.

På sitt nya album"spirityouall" hedrar han sitt afro-amerikanska arv och inte minst sin far barytonsångaren Robert McFerrin sr som 1957 gav ut albumet "Deep River" med spirituals.

Den brasilianska basisten Nilson Matta är sedan mitten av 80-talet bosatt och verksam i New York. Matta hörde redan som barn musiken till pjäsen och filmen Black Orpheus som hans pappa köpte 1957. Och den snurrade oavbrutet i hemmet.

Att spela in hela musiken till filmen i modern tolkning är en dröm som Nilson Matta burit med sig i tjugo år och först nu har han realiserat den på den nyutkomna skivan Nilson Matta's Black Orpheus. Där vi bland andra musiker hör Anat Cohen på klarinett.

Få filmer har uppmärksammats så på den senaste tiden som filmen Monica Z som hade premiär i fredags. Huvudrollsinnehavaren tillika sångerskan Edda Magnason har beskrivits som bitvis skrämmande porträttlik i spelfilmen om Monica Zetterlund. I Jazzradion hör du både en intervju med Edda Magnason, en recension av filmen och självklart Edda Magnasons tolkning av "Monicas vals."

Gitarristen Charlie Christian var en av pionjärerna inom jazzgitarren och var tidigt ute med en elektriska gitarren, Dessutom tog han plats, tidigare hade gitarristerna mest hjälpt till med att hålla tempot och staka ut vägen harmoniskt med fyra slag i takten. Hans sätt att spela blev på nåt sätt en startpunkt för den moderna jazzgitarren.

Det Malmöbaserade storbandet Tolvan Big Band har existerat sedan 1979 och saxofonisten Helge Albin har varit bandets konstnärliga ledare ända sedan starten. Bandet innehåller inte bara en mängd duktiga solister utan även flera intressanta kompositörer.
Häromåret kom skivan "Tarantula Suite" med musik av Cennet Jönsson och nu är bandet aktuella igen med skivan "Effortlessly" med musik skriven av just bandets ledare Helge Albin.

Saxofonisten och kompositören Benny Golson har i dag hunnit bli 84 år gammal och lär fortfarande vara verksam. Han är en av de få kvarvarande som är en direkt länk till de stora giganterna på 50- och 60-talet. Som kompostör har han skrivit bland annat "Whisper Not", "Killer Joe", "Along Came Betty" och inte minst "I Remeber Clifford" - låtar som alla numera räknas till standarrepertoaren inom jazzen.

Jazzradions första timme avslutar vi med en låt som lämpligt nog heter "My September Song" hämtad från skivan med samma namn. Danska basisten Peter Vuust har skrivit musiken och för texterna står Roy-Frode Lövland. Veronica Mortensen sjunger och på piano är det Lars Jansson, Ove Ingemarsson spelar tsax och Paul Svanberg sitter bakom trummorna.

Livekonsert från sommarens festival i Ystad

Livekonserten förflyttar oss till en varm söndagsförmiddag i början av augusti och till Jazzfestivalen i Ystad. Något som är speciellt med festivalen i Ystad är just de fina miljöerna och den här konserten är inspelad på Per Helsas gård mitt i stan. Det är Nordens bäst bevarade korsvirkeskvarter från 1600-talet.

Rigmor Gustafsson på sång, Elise Einarsdotter på piano och Olle Steinholz på bas bjuder på ett program med alltifrån svensk folkton till pop och jazzstandards i ett litet och intimt format.

Nordiska klanger i sista timmen

Svenska bandet City Nights har spelat in sitt självbetitladet debutalbum på rullband, bara för att ge ljudet det rätta skimret.

Bandets medlemmar är rutinerade musiker som spelat med mer eller mindre samtliga svenska jazzartister och band som Koop, Magnus Öström, Mando Diao, Taken By Trees, Thus Owls, Here Is Your Temple och många fler.

City Nights består av Nils Jansson på trumpet & keyboards, Andreas Hourdakis gitarr, Martin Höper bas och Chris Montgomery trummor.

Vi hoppar raskt över Östersjön och till det finska bandet "Tuigu" som lär betyda rytm eller rytmen på gammalt karleskt språk.
Gruppen kallar sin musik för Etno-jazz med influenser från gamla karelska vaggvisor, skandinavisk folkmusik, balkanmusik och rap-inslag med mera - allt med en jazzkänsla - ja döm själv.

Trion pianisten Anders Persson, basisten Palle Danielsson och trummisen Terje Sundby återförenades efter sex år i Umeå i oktober förra året.

2004 släppte gruppen skivan "Lonely Fungus" som fick mycket fina recensioner både härhemma och utomlands. Nu är det alltså dags för gruppens andra platta som man logiskt nog kallat för "Second Time Around".

Skivan spelades in live på jazzfestivalen i Umeå 2012 av sveriges radios medarbetare Mikael Lindberg och Kjell Oscarsson.

En historisk tillbakablick är på sin plats i Jazzradion och vi förflyttar oss till   1981. Miles Davis hade året innan börjat spela in skivan The Man With The Horn som var hans första skiva med nytt material sedan 1975, och det blev också tillsammans med en turné med nytt band som startade 1981 också en comeback för Miles efter flera års tystnad och bortavaro från jazzscenen.

Livebandet finns också dokumenterat på skivan "We Want Miles" som spelades in 1981 och kom ut året därpå. I juni 1981 gjordes också de första spelningarna som Miles Davis gjort på mer än fem år.

Tillbaks till nutiden igen och litet mer nordisk jazz nu med Alexi Tuomarila Trio med Tuomarila på pia, norska Mats Eilertsen på bas och Olavi Louhivuori på trummor.

Alexi och Olavi har gjort sig ett namn med bland andra polska trumpetaren Tomas Stanko. Trions skiva Seven Hills har fått genomgående fina recensioner.

Den musikaliska mångsysslaren Jonas Kullhammar och hans kvartett firar femton år som grupp och firar det med en ny skiva "Låt det vara" och nyligen påbörjad turné.
Det som är litet annorlunda med gruppens firande är att man samtidigt har bestämt sig för att tacka för sig och lägga ner gruppen så om det slutgiltigt blir då är den här nya skivan det sista som spelas in med gruppen.

Trumslagare är kanske ett snävt ord, men i brist på bättre använder vi det om Bengt Beche Berger. Hans "Beches Brew" har nu ynglat av sig och utökats till "Beches Brew Big" och han har dessutom släppt en nyutkommen liveinspelad CD med samma namn.
Oj:s Leif Wigh recenserade gruppens konsert på Fasching här i Stockholm och avslutade sin recension med "Sällan har en så rytmisk och övertygande musik hörts från Faschings scen som det som bjöds denna kväll"

Basisten Etienne Mbappé är född I Kamerun, men har levt i Frankrike sedan sent sjuttiotal. Han har medverkat i band som storheter som Salif Keita, Joe Zawinul och John McLaughlin och hör till en exklusiv skar som kan turnera som basist i eget namn.
Även om han spelat en hel del fusion och funk finns hans afrikanska rötter närvarande som här i Esua från kommande skivan som smygsläpps vid en konsert på Jazzklubb Fasching den 26 september.

Den svensk-norska kvartetten Ronja kom i våras med skiivan "Il Calebrone" Kvartetten består av Harlad Lassen på sax, Johan Lindvall på piano, Magnus Skavhaug Nergaard på bas och Andreas Wildhagen på trummor. Lindvalls vise heter låten som som inte har något alls med Jazzradions  programledare att göra får avsluta kvällens Jazzradio i P2.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias - Cj Cue
  Album: Kopa-Festival 2010 Del 1
  Kompositör: Lindgren, Magnus/Algotsson, Mathias
 • 17.01
  Dexter Gordon, James Moody, Barry Harris, Buster Williams, Albert Heath - Sticky Wicket
  Album: More Power
  Kompositör: Dexter Gordon
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.09
  Bobby Mcferrin - Fix Me Jesus
  Album: Spirityouall
  Kompositör: Trad
  Bolag: SONY
 • 17.14
  Nilson Matta - Samba De Orfeu
  Album: Nilson Matta's Black Orpheus
  Kompositör: ?
  Bolag: MOTEMA MUSIC
 • 17.22
  Edda Magnason, Peter Nordahl, Patrik Boman, Harry Wallin - Monicas Vals
  Album: Monica Z
  Kompositör: Bill (1) Evans
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 17.28
  Charlie Christian, Benny Goodman - Solo Flight
  Album: Charlie Christian
  Kompositör: Charlie Christian, Benny Goodman, James Mundy
  Bolag: BEST OF JAZZ
 • 17.36
  Tolvan Big Band - Find Your Way Out
  Album: Find Your Way Out
  Kompositör: Helge Albin
  Bolag: KOPASETIC PRODUCTIONS
 • 17.45
  Benny Golson - Uptown Afterburn
  Album: New Time New 'Tet
  Kompositör: Benny Golson
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 17.52
  Peter Vuust, Veronica Mortensen - My September Song
  Album: My September Song
  Kompositör: Peter Vuust, Roy-Frode Lövland
  Bolag: IMOGENA
 • 18.08
  Rigmor Gustavsson, Elise Einarsdotter, Olle Steinholtz - I'Ll Never Fall In Love Again
  Kompositör: Burt BACHARACH
 • 18.12
  Elise Einarsdotter, Olle Steinholtz, Rigmor Gustavsson - Love Makes The Changes
  Kompositör: M Legrand
 • 18.59
  Rigmor Gustavsson, Elise Einarsdotter, Olle Steinholtz - Nothing's Better Than Love
  Kompositör: Rigmor Gustafsson
 • 19.03
  City Nights - Onsen
  Album: Onsen
  Kompositör: Okänd
  Bolag: REACH UP
 • 19.09
  Tuigu - Sophian Rose
  Album: Sophian Rose
  Kompositör: Juha Björninen
  Bolag: DELIRIUM MUSIC WORKS OY
 • 19.22
  Miles Davis - Fat Time
  Album: The Man With The Horn
  Kompositör: Miles Davis
  Bolag: COLUMBIA
 • 19.33
  Alex Tuomarila, Mats Eilertsen, Olavi Louhivuori - Seven Hills
  Album: Seven Hills
  Kompositör: Okänd
  Bolag: EDIT RECORDS
 • 19.39
  Jonas Kullhammar, Goran Kajfes, Susana Santos Silva, Mats Äleklint, Per Ruskträsk Johansson, Torbjörn Gulz, Torbjörn Zetterberg, Jonas Holgersson, Janne Kullhammar, Per-Olav Moritz - Låt Det Vara
  Album: Låt Det Vara
  Kompositör: Jonas Kullhammar
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.45
  Bengt Berger - Babel Twist
  Album: Beches Brew Big
  Kompositör: ?
  Bolag: COUNTRY & EASTERN
 • 19.52
  Etienne Mbappé - Pater Noster
  Album: Pater Noster
  Kompositör: Okänd
  Bolag: PLUS LOIN MUSIC
 • 19.57
  Ronja - Lindvalls Vise
  Album: Il Calebrone
  Kompositör: ?
  Bolag: HAVTORN RECORDS