Annika Jankell om att tala inför folk och göra bort sig: - Jag kan fortfarande känna rodnaden

66 min
Denna lördag pratar Annika med sina gäster om att tala inför folk, för det sägs ju att det är det vi svenskar är mest rädda för. Gästar Jankell i P4 gör retorikern Elaine Eksvärd och talskräcksbotade Frida Walström. Vi får också höra om hur kocken Lars ”Kuprik” Bäckmans första teveframträdande i staterna kan ha inspirerat till den svenska kocken i Mupparna.

I programmet får vi också höra kända tal och talare så som 16-åriga Malala Yousufzai när hon talar inför FN efter att hon skjutits bara för att hon vill gå i skolan och när Martin Luther King berättar om sin dröm. Sist i programmet hör vi kvinnan som tjänar sitt leverbröd på att vi är tysta, Charlotte Bernadotte driver ett så kallat tystnadsretreat.

ANNIKA JANKELL:

Allt gick hyfsat bra fram till att jag på min improviserade svengelska förklarade att vi i Sverige hade olika former av eftergymnasiala utbildningar som universitet, folkhögskolor och fackskolor. Inte nog med att jag upptäckte försent att jag just sagt fackschools, fack – låter som det engelska ordet för älskog, för att uttrycka det lite vackert, de retoriska grodorna fortsatte i ren förskräckelse att fullkomligen hoppa ur munnen då jag försökte rädda mig ur det hela med att säga att ”ohhh fackschools is not what you think… fack in swedish is something else…” RIDÅ.