Tre musikanter på lekhumör, musik från exklusiva Bhutan och Charlie Parker i storbandstappning

Här finns inget ljud
P2 Live bjuder i kväll på tre konserter med folk- & världsmusik och jazz. Först hör vi musikanterna Ale Möller, Mats Öberg och Olle Linder i en konsert från Gävle konserthus. Därefter (ca kl 19:57) musik från Bhutan: AA Yang Ensemble som ger smakprov från religiösa buddistiska ritualer, från folkmusik i olika traditioner och populärmusik färgad av musiken från Kina och Indien. Allra sist (ca kl 20:33) en konsert med den engelska pianisten, kompositören och arrangören Django Bates som här möter Norrbotten Big Band och skapar en festkväll där bebop och storband, gamla och nya jazzlegender möts. Mycket nöje!

19:03-21:59 P2 Live: Ale Möller/AA-Yang Ensemble/Django Bates
1. Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder. Konsert 19/4, Gävle konserthus.

2. AA-Yang Ensemble från Bhutan. Del 1 av konsert 9/3, Södra teatern, Stockholm. Börjar ca kl 19:57

3. Django Bates & Norrbotten Big Band: Django Bates, piano, komposition, arrangemang, Peter Bruun, trummor, Petter Eldh, kontrabas. Konsert 1/6, Kulturens hus, Luleå. Presentation: Mats Einarsson. Börjar ca kl 20:33

Vi börjar kvällen med musikanterna Ale Möller, Mats Öberg och Olle Linder som i våras turnerade genom Sverige med sin improviserade folkmusik. 19 april gästade de Gävle konserthus, lämpligt nog dagen innan den stora folk och världsmusikgalan skulle gå av stapeln. Så många fanns redan på plats i det  blåskimrande konserthuset vid den forsande Gavleån för att föras med på tre musikanters nyfikna sökande längs allehanda färdvägar. Mot slutet fångar de upp två andra vandrare, sångarna och gitarristerna Eric Bibb och Knut Reiersrud som gör var sitt oförglömligt bluesnummer.  Multiinstrumentalisterna Ale Möller, Mats Öberg och Olle Linder är snara att improvisera. Jodå, det finns en lista av låtar man tänker framföra och också håller sig till. Men i dessa musikanters händer är en låt bara ett slags skelett, ett stöd för det som utspelar sig i levande livet, på konsertscenen. Hör hur de med självklarhet förenar en vals av dalaspelmannen Pål Karl med Paul McCartneys och John Lennons ”Can’t buy me love”.

Därefter gör P2 Live en långresa till ett land vid Himalayas fot vi sällan hör något ifrån. För nog är det ovanligt - ja ytterst sällsynt - med musiker på turné från det slutna kungariket Bhutan, inklämt mellan Kina i norr och Indien i söder. Här bor knappt 700.000 människor, i huvudstaden Thimphu blott 80.000 människor. Själva kallar bhutaneserna sitt land för Druk Yul (uttalas dro y) – Drakens land. Bhutans rödgula flagga pryds av just en drake, storögd och eldsprutande. Men hur låter då musiken i Bhutan? Högst varierande kunde publiken konstatera på Södra Teatern i Stockholm när AA Yang Ensemble framträdde 9 mars. Sångare, dansare och musiker som gav smakprov från religiösa buddistiska ritualer, från folkmusik i olika traditioner och populärmusik färgad av musiken från de kulturella världsmakterna Kina och Indien. Allt detta presenterat på engelska av ensemblens grundare, ledare och tillika sångare, Jigme Drukpa.

Så avslutar vi kvällen med storbandsjazz från Kulturens Hus i Luleå. En festkväll där bebop och storband, gamla och nya jazzlegender möts. Det är den engelska pianisten, kompositören och arrangören Django Bates som bjuder på kalas med låtar av Charlie Parker i sina egna arrangemang för Norrbotten Big Band. Som grädde på moset bjuder Bates på sitt eget hyllningsverk ”The Study of Touch” till idolen, 1940-talets mytomspunne jazzsaxofonist Charlie ”Bird” Parker som uruppfördes denna kväll i Luleå. 

Django Bates är född, uppvuxen och musikaliskt skolad i England. Bildade sitt första band 1979 och några år senare tändes hans stjärna när han steg in som en av medlemmarna i jazzorkestern Loose Tubes. 1991 var det dags för den första egna orkestern, 19-mannabandet Delightful Precipice Och karriären tog fart.

För Norrbotten Big Band innebär samarbetet med Django Bates ännu en milstolpe på resan mot internationellt erkännande som började när bandet bildades på 1980-talet, då med Örjan Fahlström som konstnärlig ledare. Idag innehas rollen av saxofonisten Joakim Milder.

Och innan vi stänger portarna för kvällens P2 Live håller vi oss kvar i Kulturens Hus i Luleå med ett extranummer från en konsert några månader tidigare. Det är den amerikanska storbandledaren och kompositören Maria Schneider som tillsammans med  Norrbottens Big Band spelar ”My Ideal”  med ett elegant solo på flygelhorn av Dan Johansson.

Text och presentation: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.09
  Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder - Improvisation På Sälgpipa
  Kompositör: Ale Möller
 • 19.16
  Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder - Pål Karls Vals
  Kompositör: Trad, Lennon, Mccartney
 • 19.23
  Mats Öberg, Olle Linder, Ale Möller - Vindskugga
  Kompositör: Ale Möller
 • 19.29
  Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder - Olle Räv
  Kompositör: Olle Linder
 • 19.32
  Ale Möller, Mats Öberg, Olle Linder - Tango Capone
  Kompositör: Ale Möller
 • 19.36
  Knut Reiersrud - Ain'T No Grave Can Hold My Body Down
  Kompositör: Trad
 • 19.46
  Eric Bibb - Goin' Down Slow
  Kompositör: Jimmy Oden
 • 19.54
  Aa Yang Ensemble - Traditional Bhutanese Religious Music (Processionsmusik)
  Kompositör: Trad
 • 19.59
  Aa Yang Ensemble - Dranyen Lamdren (Zhungra)
  Kompositör: Trad
 • 20.03
  Aa Yang Ensemble - Mask Dance
  Kompositör: Trad
 • 20.09
  Aa Yang Ensemble - Mountain Melodies Played On Yangchin (Hackbräde)
  Kompositör: Trad
 • 20.13
  Aa Yang Ensemble - Kuzu Zangpo (Trad Hälsningssång)
  Kompositör: Trad
 • 20.17
  Aa Yang Ensemble - Zambulingla (Boedra)
  Kompositör: Yeshi
 • 20.22
  Aa Yang Ensemble - Sharchok Gungthang Lam (Zhungra)
  Kompositör: Trad
 • 20.28
  Aa Yang Ensemble - Eh Kaancha
  Kompositör: Trad
 • 20.40
  Django Bates, Peter Bruun, Petter Eldh, Markus Pesonen, Norrbotten Big Band - Chi Chi
  Kompositör: Charlie Parker
 • 20.43
  Peter Bruun, Petter Eldh, Markus Pesonen, Norrbotten Big Band, Django Bates - Giorgiantics - 2013
  Kompositör: Django Bates
 • 21.06
  Peter Bruun, Petter Eldh, Markus Pesonen, Norrbotten Big Band Ashley Slater Sång, Django Bates - A House Is Not A Home
  Kompositör: Bur Bacharach
 • 21.27
  Django Bates, Peter Bruun, Petter Eldh, Markus Pesonen, Norrbotten Big Band - The Study Of Touch
  Kompositör: Django Bates
 • 21.41
  Django Bates, Peter Bruun, Petter Eldh, Markus Pesonen, Norrbotten Big Band - My Little Suede Shoes
  Kompositör: Charlie Parker
 • 21.49
  Norrbotten Big Band, Dan Johansson Flygelhorn - My Ideal
  Kompositör: RICHARD WHITING, Leo Robin, Newell Chase