Nazistdemonstrationen i Stockholm

18 min
Nynazistiska Svenskarnas parti genomför en demonstration i Stockholm under parollen "1000-tals år av svenskhet - bryt inte våra blågula band". De kommer möta motstånd, i form av vattenballonger, knallskott och en flygande kamera.

Svenskarnas parti beskrivs av Säpo som det största inom vit makt-rörelsen i Sverige idag. De skriver att partiet har ambitioner om att på parlamentariskt väg avskaffa demokratin och klassar det som nynazistiskt.

Verklighetens Magnus Arvidson följer deras demonstration i Stockholm lördagen 15/9. Det kommer bli en stökig väg från Humlegården till Sveavägen, med flera gripna och bortförda och uppgifter om två skadade poliser.

När klockan närmar sig fyra på eftermiddagen har två hundra poliser slagit en skyddande ring runt det nynazistiska partiets tåg – med hjälp av kravallfordon, hästar och hundar. 

Motdemonstranter kastar vattenballonger och andra föremål som knallskott och bengaler för att störa demonstrationståget. En skickar till och med upp en drönare, en slags flygande kamera. 

I reportaget hör du Expo-journalisten Mikael Ekman, SvP:s ordförande Stefan Jacobsson, polisinspektör Göran Martinsson och flera anonyma motdemonstranter.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Washed Out - It All Feels Right
  Album: It All Feels Right
  Kompositör: Ernest Greene
  Bolag: SUB POP
 • 18.15
  Ida Redig - Shout
  Album: Shout
  Kompositör: Ida Redig, Kristofer Östergren
  Bolag: SOFO RECORDS
 • 18.23
  Abidaz - Kvalitet Och Kvantitet
  Album: Kvalitet Och Kvantitet
  Kompositör: Can Canatan, Abiel Ghebrehiwet
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC