Från stökiga tonårsrum till dammråttans innersta väsen

25 min

"De är ruskigt skräpiga. De har noll koll var de lägger sina grejer. Det driver mig till vansinne emellanåt."

I ladugården på Borneklints mjölkgård utanför Växjö förskönar inte mamma Charlotte verkligheten när hon, om än glatt, beskriver de övriga familjemedlemmarna. Och när vi kikar in i 18-åriga dottern Emmas rum förstår vi att Charlotte är något på spåret: ”Jag städar kanske en gång om året. Det är snyggt när det är rent men sedan tar det en vecka så är stöket tillbaka igen”, förklarar Emma.

I premiäravsnittet av Rena Rum, där vi tar ett grepp om skiten i hörnen ur flera olika perspektiv, ställer vi bland annat just frågan - varför är vi så olika när det gäller städning?

Med en psykolog nystar vi också i hur det kommer sig att många av oss städar så mycket. Vi lägger tillsammans med en biotekniker också dammråttan under lupp – vad är det egentligen i de där fluffiga råttorna under soffan?

Råttorna visar sig ha förmågan att vurma för allt från kemikalier till virus - men det gäller att sätta smutsen i perspektiv. Därför tar vi dig också med på författaren Ludvig ”Lubbe” Nordströms reportageresa i det som kom att kallas "Lort-Sverige". Välkommen in!

TYCK TILL: Hur ser du på städning och vilka är dina bästa tips? 

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    The Dark Flowers, Helicopter Girl - Candle Is The Ring
    Album: Radioland
    Kompositör: Jackie Joyce, Paul Statham
    Bolag: LOJINX
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".