Uruppförande av Invisible cities av Britta Byström + Båstad kammarmusikfestival 2013

Här finns inget ljud
Malmö symfoniorkester uruppför på torsdag 19 september det nyskrivna verket Invisible Cities av Britta Byström. Britta Byström beskriver verket på följande sätt (källa: Malmö symfoniorkesters hemsida): ”Invisible Cities är ett orkesterverk inspirerat av den italienske författaren Italo Calvinos roman med samma namn (Le città invisibili, skriven 1972). Romanen består av många korta, poetiska betraktelser över förunderliga städer. Det är upptäcktsresanden Marco Polo som berättar om det han sett på sina resor. Efterhand börjar man ana att Polo hela tiden beskriver en och samma stad, fast på många olika sätt, nämligen sin hemstad Venedig. Detta är också utgångspunkten för mitt stycke: att beskriva samma sak på många olika sätt.” Konserten dirigeras av Daniel Blendulf, som utöver uruppförandet bjuder på Jean Sibelius andra symfoni och Ludwig van Beethovens Coriolanus-uvertyr. Därefter (ca kl 21) får vi höra musik från tre konserter från årets upplaga av Båstad kammarmusikfestival - med saxofonisten Jörgen Pettersson, pianisten Mårten Landström, ensemblen Pärlor för svin samt Henschelkvartetten.

19:00-21:59 P2 Live: Malmö symfoniorkester/Båstad kammarmusikfestival 2013
19:00 Konsert med Malmö symfoniorkester. Solist: Håkan Hardenberger, trumpet. Dirigent: Daniel Blendulf.
a) Ludwig van Beethoven: Uvertyr till ”Coriolanus”.
b) Britta Byström: Trumpetkonsert ”Invisible cities”, uruppförande.
c) Jean Sibelius: Symfoni nr 2 D-dur.
Direktsändning från Malmö konserthus.

21:00 Båstad kammarmusikfestival 2013. Jörgen Pettersson, saxofon, Mårten Landström, piano, Pärlor för svin och Henschelkvartetten.
a) Paul Hindemith: Altsaxofonsonat.
b) Klas Torstensson: Pocket size violin concerto för violin, flöjt, cello och piano (2010).
c) Bedrich Smetana: Stråkkvartett nr 1 e-moll, ”Ur mitt liv”.
Konsert 26/6, Torekovs kyrka. Presentation Boel Adler.

Ludwig van Beethoven var på toppen av sina förmågor när han 1807 komponerade sin uvertyr till Coriolanus, en pjäs av Heinrich Joseph von Collin. Beethoven komponerade detta dramatiska och koncentrerade stycke precis efter att ha blivit färdig med sin fjärde pianokonsert och sin fjärde symfoni; dessa blev uruppförda vid samma tillfälle som Coriolanus-uvertyren. Pjäsen är handlar om den romerska ledaren Gaius Marcius Coriolanus som är på väg att invadera Rom och slits mellan å ena sidan sin aggressivitet och sitt maktbegär, å andra sidan modern och frun som bönar och ber om att han ska låta bli. Till slut ger Coriolanus efter för ömheten inom sig, men eftersom han har lett en armé till Roms portar kan han inte backa, och han tar sitt liv. I Beethovens suveräna uvertyr kan man se huvudtemat, som går i moll, som det krigiska hos huvudpersonen, och sidotemat i dur som det mjuka och kärleksfulla. En liknande dialog kan höras i den långsamma satsen i Beethovens fjärde pianokonsert, där orkestern låter ilsken och pianot försöker lugna.

Från Båstads kammarmusikfestivals hemsida:

Klas Torstensson – årets tonsättarprofil/Composer in Residence

Den prisbelönade tonsättaren Klas Torstenssons verk framförs idag av orkestrar, ensembler och solister över hela världen. Bland beställarna finner vi bl.a. Kungliga Filharmonikerna och ett flertal europeiska orkestrar och radiostationer (WDR Köln, SWR Stuttgart); toppensembler såsom Ensemble Intercontemporain (Paris), Ensemble Modern (Frankfurt), Klangforum Wien, Asko/Schönbergensemblen (Amsterdam), Nouvel Ensemble Moderne (Montréal) och New European Ensemble (Haag) men även svenska ensembler såsom KammarensembleN, Pärlor för Svin och Norrbotten Neo.

Av Torstenssons priser kan nämnas Matthijs Vermeulen-priset, det viktigaste tonsättarpriset i Nederländerna, och den svenska motsvarigheten, Kungliga Musikaliska Akademiens Stora Christ Johnson-pris, Svenska musikförläggarföreningens Konstmusikpris och Föreningen Svenska Tonsättares Hilding Rosenbergpris. Operan ”Expeditionen” nominerades till Nordiska rådets musikpris. Orkesterverken ”Fastlandet”, ”Polarhavet” och violinkonserten var samtliga nominerade till det holländska Toonzetters-priset.

Till Torstenssons mest kända verk hör ”Licks & Brains”, ”Urban Songs” och ”A cyce of the North” (”Fastlandet”, ”Polarhavet”, ”Himmelen”). Den sistnämnda trilogin, för stor orkester, sambeställdes av de holländska Radiofilharmonikerna, Berwaldhallen/Östersjöfestivalen/ Stavanger Europeisk Kulturhuvudstad, Kungliga Filharmonikerna och Brabants Orkester. Den kritikerrosade operan ”Expeditionen”, med Andrés polarexpedition som ämne, uruppfördes (i konsertform) i Concertgebouw, Amsterdam 1999, och har därefter blivit framförd i ett flertal länder.

Sångcykeln ”In groβer Sehnsucht” uruppfördes i Concertgebouw, Amsterdam, av Charlotte Riedijk och Osiris Piano Trio. Sångcykeln har därefter framförts bl.a. på en Sverigeturné i Rikskonserters regi våren 2007. Senare samma säsong gjorde Onafhankelijk Toneel i Rotterdam en uppmärksammad musikteateruppsättning baserad på samma verk. Torstenssons monumentala slagverkskonsert ”Self-portrait with percussion” uruppfördes under Wittener Tage für neue Kammermusik 2006. Ytterligare framföranden följde i Nederländerna, USA, Polen och Lettland. I maj 2010 uruppfördes Torstenssons ”Violinkonsert” av den amerikanska violinisten Jennifer Koh och Nieuw Ensemble i Amsterdam. Säsongen 2010-11 bjöd bl.a. på två porträttkonserter i Krakow och i Concertgebouw Amsterdam.

Torstenssons musik har spelats på ett stort antal internationella festivaler. Klas Torstensson var även Sveriges Radios ”Vårens tonsättare” 2009. Förutom nyare orkesterverk framfördes då återigen operan ”Expeditionen” i Berwaldhallen. Förra säsongen var Torstensson ”Composer in Residence” vid Brabants Orkester i Eindhoven, och den gånga säsongen (2012-13) innehade Torstensson samma position vid Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

Jörgen Pettersson utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han fortsatte därefter sina studier vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux. Idag är Jörgen Pettersson en av de främsta och mest efterfrågade saxofonisterna på den internationella nutida musikscenen och medverkar i en mängd konserter och festivaler över hela världen, som solist och i olika samarbetsformer. Han är drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, KammarensembleN och Ensemble Son. Han bryter ofta och gärna gränser mellan gängse konstarter och har ett nära samarbete inte bara med tonsättare utan också med koreografer och författare.Genom nära samarbete med svenska och internationella tonsättare söker Jörgen aktivt utveckla repertoaren för sitt instrument. Detta har resulterat i att han tillägnats mer än 400 verk, såväl solokonserter som elektroakustiska stycken och kammarmusikaliska verk.

Jörgen Pettersson utvecklar ständigt nya tekniker och spelsätt, vilket leder till unika och överraskande tolkningar med ett starkt personligt uttryck. För detta har han bl.a. erhållit Föreningen Svenska Tonsättares Interpretationspris. Han har gjort många inspelningar som sänds flitigt i radio och spelats in på skivor. Två nya soloskivor planeras inom kort.

Henschelkvartetten – Christoph Henschel och Daniel Bell, violin, Monika Henschel, viola, Mathias Beyer-Karlshøj, cello – firar nästa år sitt 20-årsjubileum och har sedan starten ägnat sig helt åt kammarmusik. Redan de första åren vann kvartetten priser i flera internationella tävlingar, t.ex. första pris och guldmedalj i Osaka International Chamber Music Competition. Succéartade debuter i världens ledande musikstäder, t.ex. en rosad direktsändning i BBC där de ersatte Juilliard Quartet, ledde dem till framkanten av den internationella kammarmusiken och kvartetten räknas nu som en av de mest framstående.
 
Kvartettens musikaliska resa har inkluderat många verkliga höjdpunkter, som när de 2010 inbjöds att spela i Vatikanen i närvaro av påven Benedictus XVI. De har också regelbundet inbjudits till Madrid för att spela på de fyra Stradivarius som ingår i den kungliga samlingen. 2012 var Henschelkvartetten, som första europeiska kvartett på tjugo år, inbjuden till den prestigefyllda Suntory Hall i Tokyo, där de framförde samtliga Beethovens stråkkvartetter. För sina inspelningar har kvartetten vunnit många priser. De inbjuds också regelbundet att undervisa vid framstående institutioner i USA, England och Australien. I sin hemstad München engagerar de sig, i ständig dialog med det bayerska kulturministeriet, i ett ungdomsprojekt med musik. Sedan 2006 är de ambassadörer för SOS Barnbyar.

Pärlor för svin – George Kentros, violin, Mats Olofsson, cello, Sara Hammarström, flöjt, Mårten Landström, piano – är en kulturell händelse. Deras konserter kombinerar mästerlig teknik och musikalitet med en avslappnad scennärvaro som transformerar nutida musikkonserter till njutbara och underhållande evenemang. De har själva beställt fler än 90 verk på cirka fem minuter vardera från tonsättare i 19 länder.

Pärlor för svin grundades 1995 och blev snabbt en av Nordens mest framgångsrika och originella ensembler för ny musik. Förutom sin ordinarie beställningsverksamhet har gruppen haft ett flertal lyckade samarbeten och workshops med tonsättarelever från bl.a. Musikhögskolan i Stockholm. Gruppens avslappnade stil och direkta publiktilltal på konserterna har gjort dem attraktiva för en mängd olika festivaler världen runt. Pärlor för svin är nyskapare när det gäller att föra ut konstmusiken till miljöer där den normalt sett inte spelas. Technofestivaler, utomhuskonserter, jazz- och rockklubbar etc. är självklara spelplatser likaväl som de etablerade auditorierna för klassisk musik. Alla spelplatser är lika viktiga. Både musikerna och publiken har kul, överallt!