Hur jämställt städar vi?

25 min
"Det växte tallrikar med matrester under sängen och det hjälpte inte hur mycket jag tjatade - det blev jag som fick plocka undan."

Det säger en av kvinnorna du möter i veckans avsnitt av Rena Rum där den (o)jämställda städningen står i fokus. Visste du att kvinnor mår sämre än män hemma på grund av just allt tråkigt hushållsarbete? Hur jämställt städar vi egentligen?

Du träffar en sociolog med koll på relationer som berättar att risken för att par ska gå skilda vägar minskar när de delar upp hushållsarbetet. Och det tycks ligga något i det - en av kvinnorna som Rena Rums Niclas Albertsson träffar på ett "kärringcafé" utanför Växjö går så långt som att jämföra makens plötsliga städande med ett förspel - ett sätt att piffa upp kärlekslivet.

Fullt lika romantiskt blir det inte riktigt när du möter Lotta Sjöberg. Hon driver Facebookgruppen Family Living - the True Story där människor stolt delar med sig av sina stökiga hem, lite av en "proteströrelse" mot de där perfekta hemmen som vi så ofta ser i de glossiga livsstilsmagasinen. Detta och mycket mer hör du i veckans Rena Rum - välkommen in!

HUR JÄMSTÄLLT STÄDAS DET HEMMA HOS DIG? Och vilka är dina allra bästa städtips? Mejla renarum@sverigesradio.se, kommentera här eller använd hashtaggen #renarum på de sociala medierna!

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    The Dark Flowers, Helicopter Girl - Candle Is The Ring
    Album: Radioland
    Kompositör: Jackie Joyce, Paul Statham
    Bolag: LOJINX