Trähus på höjden framtidens melodi?

20 min

I Hamburg finns huset som i princip är byggt helt och hållet i trä - inte minsta limfog eller spik finns i det. Men även om trähus visat sig kunna minska byggandets klimatpåverkan, kanske det inte är så extrema som detta framtidens byggen ska vara. Eller?

Tomas Nord, doktor i träbyggnad vid Linköpings universitet, ser inte hus i 100 procent trä som en lösning för framtiden.

– Det här är ju ett demonstrationsobjekt och då är det viktigt att testa ytterligheter för att väcka uppmärksamhet, konstaterar han.

Lite mindre extrema höghusbyggen i trä är inte ovanliga längre, sedan en ändring av byggreglerna gjorde dem möjliga 1994.

– Nu är vi uppe i 14 000 - 15 000 lägenheter i flerbostadshus i trä, säger Tomas Nord.

Och han hoppas att det blir mer trähusbyggen i framtiden. Det gör också professor Erik Serrano vid Institutionen för bygg- och energiteknik vid Linnéuniversitetet.

Han ser framför allt trähusbyggande som ett sätt att minska byggandets miljö- och klimatpåverkan: Träet binder kol så länge huset står, och trä är det enda helt förnyelsebara byggmaterial vi har.

– Träets riktigt stora fördel är att man kan kraftigt reducera koldioxidutsläppen från vårt byggande och boende, säger Erik Serrano.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".